OBUSTAVA POSTUPKA

SPAS ZA RADNIKE Visoki trgovački sud poništio stečaj nad Imunološkim zavodom

Prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka Imunološkog zavoda podnijela je uprava Zavoda u kolovozu 2013.
 Krišto/CROPIX

ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu danas je poništio stečaj nad Imunološkim zavodom, otvoren početkom prosinca na zahtjev direktora tvrtke Davorina Gajnika koji ga je zatražio lani u kolovozu nakon što je tvrtka zbog nezadovoljavajućih uvjeta proizvodnje izgubila licencu za obavljanje posla koji je činio 79 posto njezinih godišnjih prihoda koji su 2012. iznosili 66 milijuna kuna. Takvu odluku sud je izvjesio na svojoj oglasnoj ploči obavještavajući da se ročište na kojem su vjerovnici trebali prijaviti potraživanja 13. veljače neće održati.

Zahtjev za obustavom stečaja podnio je također direktor Gajnik, 31. prosinca, no kasnije je tumačio kako bi tvrtka ipak trebala završiti u stečaju. Na osnovu čega je sud odlučio uvažiti žalbu u kojoj je Gajnik ustvrdio da ipak nema razloga za stečajem nad tvrtkom koja je prema analizi konzultantske kuće Cinotti Consulting dužna 118 milijuna kuna, a nema uvijete za rad nisu obrazložili.

Zahvaljujući zalihama krvnih derivata čija se vrijednost procjenjuje na visinu godišnjih prihoda sada kada više nije u stečaju Imunološki još neko vrijeme može financirati svoje obveze i isplaćivati plaće, no proizvodnju samostalno i bez ulaganja ne može ponovno pokrenuti u tako kratkom roku.

Od kada je stečaj pokrenut za obnavljanje proizvodnje Imunološkog interes su pokazali vlasnik Jadran Galenski Laboratorija Ivo Usmijani, domaći Fond gospodarske suradnje Nexus i švicarska tvrtka Octapharma specijalizirana za preradu krvne plazme, djelatnosti Imunološkog zavoda od strateške važnosti za državu koja je Imunološkom jedina donosila profit, ali i većinu prihoda.

Unatoč prekidanju stečaja za spašavanje djelatnosti Imunološkog zavoda država i dalje traži strateške partnere kako bi se prema neslužbenom objašnjenju iz u Ministarva gospodarstva proveo plan Cinotti Consultinga napravljen za to ministartvo prema kojem bi se Imunološki zavod podjelio na četiri tvrtke, jednu za virusna cjepiva, jednu za bakteriološka, jednu za preradu krvne plazme te četvrtu u kojoj bi ostala imovina i neproizvodni radnici, što su planirali učiniti i prije stečaja koji je taj plan zakočio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:54