IZVANREDNA KONFERENCIJA MINISTRA FINANCIJA

'SUCI NISU SVETE KRAVE! A ONOG KOJI VLADU OPTUŽUJE ZA KRIMINAL, NITKO NEĆE MOĆI ZAŠTITI' Linić žestoko uzvratio sucu Kolakušiću

Nijedan sudac nije sveta krava. Onaj koji izvršnu vlast dovodi u vezu s kriminalom, e takva sveta krava neće imati zaštitu i bit će prozvan
 CROPIX/LinkedIn

Sudac Mislav Kolakušić je poslao poruku da se Hrvatski sabor i izvršna vlast bave kriminalnim radnjama, a svojom odlukom ugrozio je cijeli sustav, kazao je ministar financija Slavko Linić na konferenciji za tisak. Obrazloženje suca o tome zašto je odlučio poslati Zakon o predstečajnoj nagodbu na ocjenu ustavnosti ministra je dodatno razbjesnilo jer u tom vidi isključivo njegov osobni interes.

- Ni jedan sudac nije sveta krava! Odbio je prijedlog Industrogradnje za predstečajnu nagodbu i zato nije bilo prigovora. On sada šalje zakon na ocjenu ustavnosti, a da i ne zna zbog čega. Takve svete krava više nitko neće moći zaštiti i bit će prozivane od nas odgovornih, kazao je ministar Linić prilično povišenim tonom.

'LINIĆEV ZAKON POVREDA JE USTAVA I DRUGIH ZAKONA RH' Sudac Kolakušić koji ruši predstečajeve oštro uzvratio ministru

Za sada je teško predvidjeti posljedice sučeve odluke, ali Linić upozorava da sudac i nema ovlasti sam pokrenuti postupak ustavnosti, već je to u nadležnosti Trgovačkog suda. Stoga ključnim smatra sljedeće poteze pravosuđa.

- Mi ćemo i dalje nastaviti raditi na postupcima predstečajnih nagodbi dok ne vidimo kako će pravosuđe riješiti situaciju, kazao je Linić. Po njegovom mišljenju, ako je sudac imao prigovora na zakon, poput kratkog roka za donošenje odluke, to se moglo riješiti Uredom. Uostalom, zakon se već popravljao u hodu.

Na ovaj način sudac je unio ogromnu pravnu nesigurnost, a posljedice njegove su nesagledive. U pitanju nije samo sudbina Dalekovoda koji zapošljava 1900 ljudi, kao i njegovo dobivanje poslova u Hrvatskoj i inozemstvu, već gotovo 40.000 ljudi koji rade u tvrtkama uključenim u predstečajnu nagodbu.

'NECIVILIZIRANO JE I NEDOPUSTIVO DA SE MINISTAR OVAKO OBRUŠI NA SUCA' Udruga hrvatskih sudaca osudila Linića

- Tragedija je da se na predmetu radi tri mjeseca kako bi na kraju sudac rekao da je Zakon protuustavan. Ako vjerovnici mogu riješiti predmet u 120 dana, zašto je sucu potrebno toliko vremena, upitao je Linić. Opasnom smatra i sučevu konstataciju da je Zakon rađen na štetu vjerovnika, proračuna i građana Hrvatske. S takvim optužbama, smatra Linić, sudac je Saboru i izvršnoj vlasti napisao optužnicu.

Ministar financija u svemu vidi osobni interes sudca jer, umjesto predstečajnih nagodbi, on želi pokretanje stečajeva i lividacije koje traju godinama i sudstvu donosi zaradu.

- On smatra da su stečajevi pravo sudaca i da će oni najbolje riješiti prava vjerovnika. U predstečajnoj nagodbi za vjerovnike nema nikavih troškova, a u stečajnim postucima sudski troškovi na kraju ispadnu veći od onog što sami na kraju dobiju. Je li to je interes vjerovnika? - zapitao je ironično Linić. Podaci Ministarstva financija govore da vjerovnici kroz predstečajne nagodbe uspiju naplatiti oko 30 posto potraživanja, a kroz stečajeve koji traju godinama 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:17