VRUĆA FOTELJA

SURADNJA NA NOVOM ISKUŠENJU HDZ bi Josipu Rimac za ministricu branitelja, Most se žestoko protivi: 'Ne dolazi u obzir, dosta je spinova!'

Josipa Rimac ima sve potrebite reference da bude nova ministrica - rekao je Nediljko Dujić
 EPH

Nakon 'neslavne epizode' Domoljubne koalicije s Mijom Crnojem koji se na funkciji ministra branitelja zadržao šest dana, intenzivirali su se razgovori HDZ-a, MOST-a i premijera Oreškovića oko kandidata za 'vruću fotelju' čelnog čovjeka braniteljskog ministarstva. Među kandidatima koji se neslužbeno spominju, sve su glasnija šaputanja o bivšoj kninskoj gradonačelnici i aktualnoj saborskoj zastupnici Josipi Rimac, kao mogućoj 20. ministrici u Vladi Tihomira Oreškovića.

Međutim, protiv izbora Josipe Rimac na funkciju ministrice branitelja eksplicite je saborski zastupnik MOST-a iz Sinja Miro Bulj, ujedno i član Vijeća za suradnju vladajuće koalicije.

- Spominjanje HDZ-ove saborske zastupnice Josipe Rimac kao buduće ministrice branitelja najobičniji je spin kojim se šalje loša poruka prema hrvatskim braniteljima. Ministarstvo branitelja je preosjetljiv resor i generalni stav je MOST-a da osoba koja će ga voditi mora doći iz braniteljske populacije. Dakle, Josipa Rimac ne dolazi u obzir, ministar će biti branitelj jer on najbolje poznaje problematiku svojih suboraca. O imenima kandidata zasad ne želim govoriti, jer kao i do sada, dok se ne postigne dogovor, stav je MOST-a da se oni ne iznose u javnost – kazao je Miro Bulj.

- Više je vrijeme da Šibensko-kninska županija dobije svog čovjeka, odnosno ženu, u novoj Vladi RH, a nakon što nije prošao naš prijedlog da Goran Pauk bude ministar turizma. Mi smo i prije sastavljanja Vlade vrhu stranke predložili Josipu Rimac za jednu od ministarskih funkcija jer je smatramo kvalitetnim kadrom. U situaciji kad je obustavljena DORH-ova istraga protiv Josipe, više nema zapreka da i ona bude dio tima premijera Oreškovića. Nakon ostavke Mije Crnoje, smatramo da Josipa Rimac ima sve potrebite reference da bude nova ministrica branitelja. To je naša želja i cilj, i nadamo se da će naša stranačka kolegica dobiti mjesto u Vladi Tihomira Oreškovića. To bi bila i velika satisfakcija i za građane naše županije koji su i na ovim izborima u velikom broju dali svoj glas Domoljubnoj koaliciji – kazao je Nediljko Dujić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a.

Josipa Rimac, inače, bila je direktorica predizborne kampanje HDZ-a i figurirala je kao jedna od kandidatkinja za najviše funkcije u novoj Vladi ako njezina stranka osvoji vlast, premda je u to vrijeme bila predmet istrage DORH-a zbog svog kninskog stana.

Zbog toga, upravo je i Most stavio veto za njezin izbor na neku od ministarskih funkcija, a Božo Petrov u više navrata je kazao kako u Vladu ne mogu ući osobe koje su pod istragom. No, nakon što je Vlada koju je predložio mandatar Tihomir Orešković dobila podršku Hrvatskog sabora, DORH je istog dana objavio kako je odustao od daljnjeg kaznenog progona protiv Josipe Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:56