TRKA S VREMENOM

U zagrebačkom vrtiću za dlaku izbjegnuta tragedija: Dijete (1,5) se gušilo grahoricom, spašavali ga na Rebru

Dijete je ostajalo bez zraka. Odmah je pozvana hitna pomoć, odgojitelji su pokušali Heimlichovim zahvatom, ali bezuspješno

Dijete jede grašak; ilustracija

 Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia

Ručak u jednom zagrebačkom vrtiću prije tjedan dana umalo je bio koban za jednoipolgodišnjaka. Naime, grahorica je krenula krivim putem i dijete se počelo gušiti, ali srećom sve je dobro završilo nakon gotovo trosatne intervencije u KBC-u Zagreb u kojoj je sudjelovalo petnaestak liječnika, medicinskih sestara i tehničara i dječak se prije dva dana vratio svojoj kući.

A kako je sve počelo? Uobičajeni ručak u sekundi je život mališana stavio na kocku. Naime, grahorica je završila u desnom bronhu umjesto u jednjaku, dijete je ostajalo bez zraka i nastala je trka s vremenom. Odmah je pozvana hitna pomoć, odgojitelji su pokušali što lupkanjem po leđima, što Heimlichovim zahvatom. pomoći djetetu do dolaska liječnika, ali bezuspješno. U kolima zagrebačke hitne do Rebra liječnička se ekipa borila za život mališana, a potom je krenula bitka bolničkih liječnika.

"Da, bilo je prilično dramatično. Odmah smo dijete odvezli u salu jer je već bilo u teškom stanju i morali smo hitno krenuti s vađenjem te grahorice što je uvijek vrlo komplicirano. Puno je jednostavnije izvaditi kamenčić ili neki drugi kruti predmet nego li organsku tvar koja se lako lomi poglavito jer je u tekućini koja je dodatno omekšava", objašnjava dr. Filip Rubić, pedijatar s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu koji je sudjelovao u spašavanju života jednoipolgodišnjaka.

Naime, u takvim se situacijama za vađenje hrane koja je zapela u bronhu koristi tzv. kruti bronhoskop, ali zbog mekoće grahorica se pri hvatanju 'kliještima' najčešće razlomi i manji komadići krenu u manje bronhe.

"Morali smo potom upotrijebiti fleksibilni bronhoskop i malo-pomalo vraćati te komadiće u velike bronhe, a potom ih vaditi kako bismo maksimalno očistili dišne putove. Ostatak koji je sitniji dijete uspije kasnije iskašljati i to onda nije problem", kaže dr. Rubić. Naglašava da je dječak sve vrijeme bio pod anestezijom što znači da su liječnici i tehničari tijekom ta tri sata morali budno pratili sve važne životne parametre dok su se ostali liječnici izmjenjivali u tom poslu.

Valja reći da su uz pedijatre bili uključeni i dječji pulmolozi, anesteziolozi, otorinolaringolozi, sestre instrumentarke, anesteziološki tehničari, a dr. Rubić kaže kako je uvijek kad se radi o tako kompliciranom zahvatu kod djece potrebna velika ekipa 'istreniranih' stručnjaka koji se lako mogu nadopunjavati.

"U takvim su trenucima važne sekunde i uigrani tim stručnjaka. Sretni smo što ovaj težak slučaj ima sretan završetak i što se dječak vratio svojoj obitelji potpuno zdrav", kaže dr. Rubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:14