VIŠE OD 10 ZEMALJA

Vinistra, smotra vina i vinarske opreme, ponovno u porečkoj dvorani Žatici

Pripreme teku dobro, rekao je predsjednik Udruge Vinistra, naglasivši da je ocjenjivanje odrađeno prošli tjedan...

Ovogodišnja Vinistra će se održati od 6. do 8. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika

 Danilo Dragosavac

Sve je bliži datum početka ovogodišnje Vinistre, smotre vina i vinarske opreme, koja će se održati od 6. do 8. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika. O tijeku, organizacijski zahtjevnih, priprema bilo je govora na današnjem sastanku istarskog župana Borisa Miletića s čelnicima Udruge Vinistre, predsjednikom Nikolom Benvenutijem i direktorom Ivanom Marićem, te članom Upravnog odbora Ivicom Matoševićem.

Pripreme teku dobro, rekao je Benvenuti, naglasivši da je ocjenjivanje odrađeno prošli tjedan, u kojem su sudjelovali inozemni ocjenjivači i novinari, iz više od deset zemalja, što je važno za promociju istarskih vina i same manifestacije. Svečana ceremonija dodjele odličja nagrađenim proizvođačima vina i jakih alkoholnih pića održat će se 4. svibnja, dva dana uoči otvorenja sajma Vinistra, a nagrade će uručiti i župan Miletić.

"Kako je s godinama kvaliteta istarskih vina sve više rasla, ove je godine povećan i bodovni prag pa možemo reći da smo na svjetskom nivou, ali bez obzira na to, naša vina dobro prolaze. Sustav je dobro razrađen jer je iza nas već dosta iskustva“, kazao je Benvenuti.

Župan Miletić je naglasio da je Vinistra danas nadaleko poznata i rado posjećena manifestacija, događaj koji nadilazi granice Istre i Hrvatske.

- Vino i vinarstvo su od Istre stvorili prepoznatljiv brend na globalnom tržištu. Spoj turizma i poljoprivrede, eno-gastronomska scena, vinske ceste i brojne manifestacije vezane uz kulturu vina pokazali su se kao dobitna kombinacija. Danas, kad se osvrnemo na sve što je učinjeno i postignuto, s ponosom možemo reći da smo odabrali trnovit, ali pravi put. Kao što uvijek ističem, premali smo da budemo prosječni i zato težimo izvrsnosti, a naša su vina upravo vrhunske kvalitete i možemo ih ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina“, smatra župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:03