Foto: Facebook
Slama Land Art festival

Uskoro počinje još jedno izdanje najposebnijeg festivala u Hrvatskoj

Festivala SLAMA prvi put održao se prije jedanaest godina, a ove godine to će ponovno učiniti od 25. – 31. srpnja na Šećeranskom jezeru u baranjskom Belom Manastiru.

Ono što ovaj festival čini toliko posebnim su gigantske skulpture napravljene od slame, a i sama lokacija održavanja želi popularizirati prekrasan i nepravedno zanemaren istočni dio Hrvatske. Organizator je Udruga Slama koja je željela ovim konceptom objediniti manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja te spojiti kulturnu i tradicijsku baštinu koristeći slamu kao glavni proizvodni materijal. Festival SLAMA postao je mjesto koje međunarodno okuplja umjetnike i kreativce s alternativnim pogledom na svijet. Oni u tih šest dana trajanja uživo grade velike skulpture od tisuća bala slame, a djela na kraju nastavljaju život u brojnim javnim prostorima Baranje što čini i turističku notu ovog projekta snažnom.

Na zadnji dan festival najveća skulptura se spaljuje sa zalaskom sunca, a povod je zahvalnost za žetvene plodove. Naravno, uz zanimljiv popratni program. Festival također svake godine ima i temu, a ovogodišnja nosi aktualan naziv ‘Utopija’. Ukoliko ste u blizini, a čak i da niste, preporučujemo da svakako pogledate impresivne skulpture od slame.

Linker
19. travanj 2024 13:29