PROMOCIJA

Monografija ‘Hrvatska 2020. Godina potresa‘ - najveći dokument o teškoj godini i neopjevanim junacima

Riječ je o prvoj velikoj knjizi s 300 fotografija na 300 stranica koju su zajednički opremili i , uredili urednici u Jutarnjem listu i foto agenciji Cropix
 Marko Todorov/Cropix

Da slika vrijedi više od tisuću riječi, složili su se svi na promociji monografije "Hrvatska 2020. Godina potresa" izdavača Hanza Medije koja je održana u sklopu Prve hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu - 1CroCEE na zagrebačkom Građevinskom fakultetu.

Riječ je o prvoj velikoj knjizi s 300 fotografija na 300 stranica koju su zajednički opremili i , uredili urednici u Jutarnjem listu i foto agenciji Cropix. Knjiga je dokument prošlosti i sjećanje na tešku 2020. godinu obilježenu potresima i pandemijom i nastavak velike izložbe fotografija "Zagreb - grad koji treba našu ljubav" koju je Hanza Media izložila prvi put u rujnu 2020. godine na Europskom trgu u Zagrebu gdje su je građani mogli mjesec dana gledati na otvorenom u centru grada.

- Ta je izložba ušla u izbor šest najvažnijih evenata u organizaciji medija u svjetskom medijskom izboru organizacije INMA koja okuplja najveće svjetske izdavače i to uz bok The Wall Street Journalu, Timeu, The Economic Timesu... - rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. Izložba je od danas izložena u predvorju Građevinskog fakulteta.

image
Goran Ogurlić
Marko Todorov/Cropix

- 2020. godina po mnogočemu je bila specifična, no ono što ćemo posebno pamtiti su veliki potresi koji su pogodili glavni hrvatski grad na današnji dan 22. ožujka i Banovinu 29. prosinca prošle godine. I u jednom i u drugom slučaju svjedočili smo nakon potresa velikoj ljudskoj hrabrosti i solidarnosti - rekli bismo ujedinjenju kakvog rijetko viđamo. Svatko od nas od tih događaja nosi u sebi neku sliku: sjećanje na trenutak, prizore koje smo zapamtili. Mnogi od tih prizora ovjekovječeni su upravo u ovoj monografiji koja realno prikazuje stanje, ali daje i viziju kako se u budućnosti nositi s ovim nepredvidljivim događajima. Vidjet ćete tijekom ove prezentacije da smo objavili 300-tinjak fotografija od ukupno 31 fotoreportera te tekstove 10 naših novinara. Svima njima danas želim zahvaliti na požrtvovnosti i profesionalizmu - kazao je Ogurlić.

POGLEDAJTE DIGITALNI KATALOG 'HRVATSKA 2020 GODINA POTRESA'

Jelena Pavičić Vukičević, vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba i kandidatkinja za gradonačelnicu, istaknula je da ta monografija njoj predstavlja "sjećanje na sve heroje koji su bilježili objektivom grad tog nedjeljnog proljetnog jutra, a i druge heroje koji su ostali zabilježeni okom njihova objektiva".

image
Jelena Pavicic Vukicevic
Marko Todorov/Cropix

- Nadam se da će ova monografija ostaviti trag u povijesti, ali samo kao sjećanje - kazala je.

Ministar graditeljstva Darko Horvat istaknuo je da, kad se pogledaju fotografije iz monografije, svaka od njih zaista "govori više od tisuću riječi".

- Ova monografija bi bila sedam ili deset puta deblja kad bismo svaku sliku pretočili u riječi - rekao je.

I ministar Tomo Medved istaknuo je vrijednost monografije koja će, smatra, kroz snažne slike pridonijeti da se i mladima prenesu iskustva.

image
Tomo Medved
Marko Todorov/Cropix

- Da ih pripremimo da prirodna nepogoda dolazi nenajavljeno i kako moramo biti pripremni - istaknuo je Medved.

Urednik monografije Ivica Buljan dodao je da je monografija nastala kao rezultat novinarskog rada koji u pravilu traje jedan dan, ali da je ideja ove monografije da potraje ipak nešto dulje. Ispričao je da je potres bio jedno sasvim novo iskustvo kako osobno, tako i u profesionalnom smislu, te da izazov nije bio pronaći materijale za monografiju nego ih probrati iz velike količine sadržaja.

image
Ivica Buljan
Marko Todorov/Cropix

- Srce monografije su priče o zagrebačkom i banijskom potresu obrađene kroz gomilu fotografija - kazao je Buljan.

Knjiga ima četiri ključna poglavlja: povijesno obrazloženje zašto se događaju potresi i osvrt na posljednji veliki potres u Zagrebu prije 140 godina, zatim potres u Zagrebu i potres na Banovini te na kraju poglavlje o vremenu obnove.

- Želim zahvaliti svima koji su nam pomogli da izađemo s knjigom baš na godišnjicu prvog velikog potresa u Zagrebu te našim domaćinima, dekanu Građevinskog fakulteta koji nam je omogućio da budemo dio ovog velikog događaja koji se prvi put održava na razini velike svjetski važne konferencije - poručio je glavni urednik Ogurlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:41