OZBILJNE OPTUŽBE

Beograd: Dvije glumice svjedočile o seksualnom zlostavljanju u glumačkoj školi

U međuvremenu je, prema saznanjima beogradskih medija, još najmanje 20 djevojaka podnijelo prijavu policiji
Miroslav Mika Aleksić
 Screenshot Youtube

Saslušanjem glumice Ive Ilinčić u četvrtak je u beogradskom tužiteljstvu nastavljeno prikupljenje svjedočenja protiv vlasnika i voditelja glumačke škole u Beogradu Miroslava Aleksića, kojeg je nekoliko učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

Dan ranije u višesatnom "emotivnom svjedočenju" svoj iskaz dala je glumica Milena Radulović, koja je u javnosti i pokrenula optužbe protiv Aleksića, a pridružilo joj se još nekoliko glumica, nekoć polaznica škole glume i Aleksićevih učenica, svjedočeći da su bile žrtvom seksualnog zlostavljanja i silovanja u razdoblju od 2008. do 2020., u vrijeme dok su bile malodobne ili kasnije.

To je policiji bio dovoljan razlog da Aleksića uhiti, on je saslušan u tužiteljstvu niječući optužbe i dovodeći u pitanje motivarnost da pokrenu cijeli slučaj, a Viši sud odredio mu je pritvor od 30 dana, među ostalim, i i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je, prema saznanjima beogradskih medija, još najmanje 20 djevojaka podnijelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile Aleksićeve žrtve.

Jedan od pravnih zastupnika Ive Iničić, Jugoslav Tintor, rekao je novinarima da je Iva "navela točno i detaljno sve čega se sjeća", a zamolio je medije, s obzirom na to da je među onima koji optužuju Aleksića i malodobna osoba, kao i druge žrtve koji nisu spremne stati pred kamere, da sukladno tome obzirno prate cijeli postupak.

Po njegovim riječima, novinari pomažu time što su ovo pitanje podigli na sadašnju razinu kako bi se saznala istina i poslala poruka ohrabrenja i drugim žrtvama da prijave nasilje.

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo više od 3.000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, i četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook skupinu "Nisam tražila", ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava. Potom je na društvenim mrežama krenulo je dijeljenje sličnih ispovijesti, a sarajevska akademija je, kako su prenijeli neki mediji, i formalno pozvala svoje studentice da se u slučaju iskustava seksualnog uznemiravanja jave pravnoj službi akademije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:43