U POSJETU KINI

Blinken se u Pekingu sastao s kolegom Wang Yijem: ‘Ne postoji zamjena za diplomaciju licem u lice‘

Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši interesi suočavaju se s izazovima, kaže ministar vanjskih poslova

Antony Blinken i Wang Yi 

 Mark Schiefelbein/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u petak u Pekingu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem zbog razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti oko kineske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Blinken bi trebao provesti nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

Dok se par smjestio na svoju uvodnu sesiju, Wang je rekao Blinkenu da se "veliki brod" kinesko-američkih odnosa stabilizirao, "ali negativni čimbenici u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju".

"A odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se s izazovima", rekao je.

Blinken je odgovorio da je potrebna "aktivna diplomacija" kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednici Joe Biden i Xi Jinping kad su se sastali u San Franciscu u studenome.

"U našoj prosudbi ne postoji zamjena za diplomaciju licem u lice", rekao je Blinken, dodajući kako želi osigurati da "budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume i pogrešne procjene".

Blinken će se u petak vjerojatno sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije nego što se navečer vrati u Washington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak.

Također se sastaje s kineskim ministrom javne sigurnosti Wang Xiaohongom.

Blinken je stigao u Peking u četvrtak iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uvjete za američke tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:21