NOBELOVA NAGRADA

David Attenborough, WHO i Svjetlana Tihanovska među kandidatima za Nobela za mir

Nominirani su zbog svog rada na "informiranju o i zaštiti prirodne raznolikosti Zemlje, nužnoj za održiva i mirna društva“...

David Attenborough

 Dwayne Senior/Eyevine/Profimedia

Britanski prirodoslovac David Attenborough, Svjetska zdravstvena organizacija i bjeloruska disidentica Svjetlana Tihanovska su među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nakon što su dobili podršku norveških zastupnika.

Pravo predlagati kandidate ima tisuće ljudi, od zastupnika parlamenata do bivših pobjednika.

image

Svetlana Tihanovska

Hans Punz/apa-picturedesk/apa-picturedesk Via Afp

Kandidati koje su predložili norveški zastupnici pobijedili su svake godine od 2014., uz iznimku 2019. godine.

Prošle godine jedna od pobjednica bila je Maria Ressa, filipinska novinarka koja je također bila njihov kandidat.

Norveški Nobelov odbor koji odlučuje o konačnom pobjedniku ne komentira nominacije te već 50 godina ne otkriva imena kandidata i onih koji su ih predložili. No, nekad to učine norveški zastupnici.

Priroda i pandemija

David Attenborough 95-godišnji je britanski prirodoslovac slavan po svojim dokumentarnim emisijama o prirodnom svijetu.

image

Sir David Attenborough

Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

Krajem prošle godine odjeknuo je njegov govor na konferenciji o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu, a nominiran je zajedno s Međuvladinom znanstveno-političkom platformom o bioraznolikosti i uslugama sustava (IPBES).

Nominirani su zbog svog rada na "informiranju o i zaštiti prirodne raznolikosti Zemlje, nužnoj za održiva i mirna društva“, rekla je čelnica norveške Zelene stranke Une Bastholm.

Ekolozi su nagrađivani Nobelovom nagradom u prošlosti, poput kenijske aktivistice Wangari Maathai ili bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea.

U godini u kojoj je svijet ponovno oblikovan pandemijom koronavirusa opet je nominirana i Svjetska zdravstvena organizacija.

Drugi put zaredom nominirana je i čelnica bjeloruske oporbe u egzilu Svjetlana Tihanovska.

Ona je kandidat zbog svog „hrabrog, neumornog i miroljubivog rada“ za demokraciju i slobodu u svojoj državi, rekao je konzervativni parlamentarac Haarek Elvenes.

Od drugih kandidata koje su zastupnici otkrili javnosti su pritvoreni ruski aktivist Aleksej Navaljni, Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, WikiLeaks i Chelsea Manning i NATO savez.

Pobjednik za 2021. godinu bit će objavljen u listopadu ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58