SJEVERNA KOREJA

FOTO: KIM JONG-UN SILNO ŽELI UVJERITI SVIJET DA UISTINU IMA NUKLEARNU BOMBU Sa šubarom na glavi pozirao pored 'minijaturne bojeve glave'

 Reuters

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja uspjela proizvesti mini nuklearne bojeve glave koje se mogu postaviti na balističku raketu, što je ocijenio "pravim" nuklearnim odvraćanjem, objavila je službena agencija KCNA. Nešto kasnije agencija je pustila i nekoliko fotografija na kojima se vidi kako zabundani diktator koji stoji kraj navodne mini-nuklearne glave.

- Nuklearne glave su standardizirane i smanjene kako bi stale na balističke rakete - rekao je Kim na sastanku s nuklearnim stručnjacima, koji su marljivo slušali vođu i zapisivali njegove misli.

Sjeverna Koreja je u siječnju objavila da je izvela četvrti nuklearni pokus i da je uspješno ispitala hidrogensku bombu. To su mnogi stručnjaci i vlade Južne Koreje i Sjedinjenih Država doveli u pitanje.

FOTO: Reuters

FOTO: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila još dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu dva nova balistička projektila u more, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Projektili su preletjeli 500 kilometara i pali u more kod grada Wonsana na istoku Sjeverne Koreje, objavila je južnokorejska vojska.

Prošloga mjeseca ispaljeno je šest projektila u more uz pomoć višestrukog sustava za lansiranje.

Sjeverna Koreja ima velike zalihe dalekometnih i interkontinentalnih projektila.

Izvještaj o lansiranju još dviju raketa dolazi u trenutku velikih napetosti koje vladaju na korejskom poluotoku nakon što su Sjevernokoreanci u siječnju izveli svoj četvrti nukelarni test a prošloga mjeseca ispalili i raketu dugog dometa. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:55