BILA MU JE DESNA RUKA

Ghislaine Maxwell proglašena krivom zbog pomaganja pedofilskom monstrumu Jeffreyju Epsteinu

Oslobođena je za drugu točku optužnice da je navodila maloljetnicu da putuje s namjerom da se upusti u ilegalnu seksualnu aktivnost.

Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein

 Us Attorney Office/Zuma Press/Profimedia

Nakon petodnevnog vijećanja američka porota proglasila je jednoglasno Ghislaine Maxwell, pripadnicu britanske elite i desnu ruku seksualnog predatora Jeffreyja Epsteina, krivom jer je pomagala tom pokojnom financijašu u seksualnom zlostavljanju tinejdžerica.

Maxwell je proglašena krivom po pet od šest točaka optužnice. Proglašena je krivom za prvu točku optužnice koja se odnosi na navođenje maloljetnica da putuju u inozemstvo s namjerom upuštanja u ilegalne seksualne aktivnosti. Oslobođena je samo za drugu točku optužnice da je navodila maloljetnicu, pod imenom Jane, da putuje s namjerom da se upusti u ilegalnu seksualnu aktivnost.

Kriva je i po trećoj točki optužnice za prijevoz maloljetnika radi upuštanja u ilegalne seksualne aktivnosti. Ghislaine Maxwell kriva je po četvrtoj točki optužnice koja se odnosi na prijevoz maloljetnice 'Jane' s namjerom upuštanja u nedopuštene seksualne aktivnosti.

Kriva je i po petoj točki optužnice za organizaciju seksualne trgovine. Šesta točka optužnice, za koju je također proglašena krivom, odnosi se na seksualnu trgovinu maloljetnice 'Carolyn'.

Prema pisanju New York Timesa, još nije određen datum izricanja visine kazne.

Suđenje je trajalo 13 dana, od čega 10 dana za tužiteljstvo, dva dana za obranu, a saslušana su 33 svjedoka.

Nakon što je čula presudu, Ghislaine je skinula zaštitnu masku i popila čašu vode. Sudnicu je napustila ubrzo nakon toga, bez razgovora s odvjetnicima. Zadnji pogled uputila je prvom redu, gdje su sjedili njezini sestre i braća.

Ghislaine Maxwell bila je "odrasla žena koja je vrebala ranjivu djecu", rekla je tužiteljica Alison Moe prije devet dana u završnoj riječi na suđenju pripadnici britanske društvene kreme za seksualno zlostavljanje, pozivajući porotnike da je "proglase odgovornom".

Maxwell (59) optužena je za seksualnu trgovinu i druge zločine zbog navodnog vrbovanja i pripremanja četiri tinejdžerice za seksualne odnose s pokojnim financijašem Jeffreyem Epsteinom između 1994. i 2004. godine.

"Vodila je istu igru iznova i iznova i iznova", rekla je Moe. "Manipulirala je svojim žrtvama i pripremala ih za seksualno zlostavljanje."

Maxwell se izjasnila da se ne osjeća krivom.

Njezini odvjetnici tvrdili su da je tretiraju kao zamjenu za Epsteina, koji se ubio u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu 2019. u dobi od 66 godina dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Obrana je nastojala prikazati četiri žrtve kao nevjerodostojne.

Moe je u završnim riječima pobijala tvrdnje obrane da Maxwell nije bila svjesna nijednog zločina koje je počinio Epstein, ukazujući na činjenicu da su hodali 11 godina i da je bila "ključna osoba za takvu praksu".

"Kad si s nekim 11 godina, znaš što mu se sviđa", rekla je Moe.

"Epstein je volio maloljetne djevojke. Volio je dirati maloljetne djevojke. Maxwell je to znala."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30