POLITIČKA KRIZA

Govore joj da je ‘glavna‘, a zapravo joj spremaju smjenu: Novi ministar zabio nož u leđa britanskoj premijerki

Od prvotnog plana ostat će samo ukidanje povećanja doprinosa na nacionalno osiguranje, smanjenje PDV-a za međunarodne turiste...

Britanska premijerka Liz Truss

 Daniel Leal/Afp

Britanska premijerka Liz Truss bori se da sačuva svoju poziciju usred prijetnji konzervativnih zastupnika koji je namjeravaju svrgnuti nakon fijaska njenog ‘‘mini proračuna‘‘.

Nakon kriznih razgovora u ladanjskoj premijerskoj rezidenciji Chequers o novom fiskalnom planu u nedjelju, novoimenovani ministar financija Jeremy Hunt inzistirao je na tome da je Truss još uvijek ‘‘glavna‘‘.

Hunt je u ponedjeljak ujutro ukinuo većinu mjera navedenih u mini proračunu, uključujući planirano smanjenje poreza na dohodak. ‘‘Poništit ćemo gotovo sve porezne mjere najavljene u planu rasta prije tri tjedna koje nisu pokrenule parlamentarno zakonodavstvo.‘‘

Cijene energije

Od prvotnog plana ostat će samo ukidanje povećanja doprinosa na nacionalno osiguranje, smanjenje PDV-a za međunarodne turiste, zamrzavanje poreza na alkohol...

Ministar je također objavio da će vlada preispitati jamstvo cijene energije koje ograničava prosječne račune za energiju na 2500 funti godišnje. Vlada je trebala podržati Britance dvije godine kontroliranjem cijene energije. Sada će shema pomoći oko računa za energiju trajati samo do travnja 2023., rekao je. Hunt je izjavio da nije ‘‘odgovorno nastaviti izlagati javne financije neograničenoj volatilnosti međunarodnih cijena plina‘‘ te je najavio da će Ministarstvo financija nastaviti usmjeravati pomoć prema najpotrebitijima.

Iako vlada Liz Truss i dalje tvrdi da su vladin prioritet gospodarski rast i pomoć ‘‘najugroženijima‘‘, kritike i tržište govore suprotno jer se zaduživanje povećalo, prinosi su pali, kao i vrijednost funte.

Odbor konzervativaca iz zadnje klupe 1922, koji može organizirati glasanje o povjerenju, održao je interni tajni sastanak kako bi razgovarao o smjeni Truss, saznao je Sunday Times. Torijevski zastupnici doveli su u pitanje smisao njezina ostanka na dužnosti jer je napustila mnoge politike koje je zastupala tijekom natjecanja za vodstvo. Zastupnici zahtijevaju promjenu pravila prema kojima se novoimenovani premijer može svrgnuti prije 12 mjeseci - koliko trenutačno traje imunitet nakon preuzimanja pozicije.

Očekuje se da će se vođa Graham Brady sastati s premijerkom u ponedjeljak. Čelnik laburista Keir Starmer pojačao je pritisak na Truss pozivajući je da u ponedjeljak da hitnu izjavu u Donjem domu, a stranački insajderi su rekli da će učiniti sve što je moguće kako bi je prisilili da ode. Premijerka će pokušati učvrstiti svoju potporu okupljanjem ministara u ponedjeljak navečer, a zatim planira započeti niz sastanaka s pobunjenim torijevcima prije objave sljedećeg proračuna za dva tjedna.

Kandidati za premijera

Jeremy Hunt, kojeg je Truss imenovala na mjesto novog ministra financija u petak, nakon što je otpustila Kwasija Kwartenga, spominje se kao jedno imena koje će preuzeti premijersku dužnost. Popis uključuje Rishija Sunaka, bivšeg ministra financija koji je nedavno izgubio utrku za premijera, čelnicu Donjeg doma Penny Mordaunt i ministra obrane Bena Wallacea.

Svoju porciju kritika uputio je čak i američki predsjednik Joe Biden, koji je izjavio da je izvorni prijedlog proračuna Liz Truss bio ‘‘pogreška‘‘ i da je odluka da poništi neka od velikih smanjenja poreza bila ‘‘predvidljiva‘‘. ‘‘Mislim da nisam bio jedini koji je mislio da je to pogreška. Nisam se slagao s politikom, ali na Velikoj Britaniji je da donese tu prosudbu.‘‘

U petak, na završetku godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, Janet Yellen, američka ministrica financija, komentirala je situaciju u Britaniji rekavši da fiskalna politika treba igrati ulogu "pomoći" dok vlasti pokušavaju suzbiti inflaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:27