ODMETNUTI PRINC

Harry ne smije zadržati ni funkciju vojnog zapovjednika. Kraljica mu je to odbila

"Odmetnuti" Harry i Meghan htjeli su zadržati počasne titule i funkcije.Kraljica Elizabeta im je poručila da to ne dolazi u obzir
 Capital Pictures/Backgrid/Profimedia

Odluka je konačna: princ Harry i njegova supruga Meghan u dogovoru s kraljicom Elizabetom II. neće se više vraćati na dužnost aktivnih članova britanske kraljevske obitelji. Harry i Meghan prije toga su u nedjelju objavili da čekaju drugo dijete.

U manje od 12 mjeseci od službenog odlaska iz Londona i nastavka samostalnog života, par je potvrdio svoju odluku. Početkom 2020. šokirali su javnost objavom da će napustiti Britaniju radi samostalnog života. Krajem ožujka istjecao je 12-mjesečni rok tijekom kojeg su mogli preispitati odluku.

I u objavi vijesti o konačnom razlazu kraljevske obitelji i prinčevskog para došlo je do nesuglasica, prenosi londonski Times. U službenom priopćenju objavljeno je da odluka para da odstupi od dužnosti aktivnih članova kraljevske obitelji nije kompatibilna s doživotnom javnom službom. Harry i Meghan odgovorili su svojim priopćenjem: "Svi možemo živjeti život služeći. Služenje je univerzalno".

Kako se čini, prinčevski se par htio riješiti formalnog statusa članova kraljevske obitelji, ali istovremeno zadržati neke titule i zaduženja. Iz kraljevske palače objavljeno je da će Harry i Meghan vratiti kraljici počasne vojne funkcije i kraljevska pokroviteljstva. Pozivajući se na dva izvora, Times piše da su Harry i Meghan htjeli zadržati vojne titule i kraljevska pokroviteljstva. Razumljivo je da su razočarani, poručuju.

Glasnogovornik para rekao je da Harry i Meghan ostaju posvećeni svojim dužnostima. - Kako su pokazali svojim radom u prošlosti, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i dalje su predani dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta i ponudili su da će trajno podupirati organizacije koje su predstavljali bez obzira na službenu ulogu - rekao je njihov glasnogovornik.

Voljeni članovi

- Nakon razgovora s vojvodom, kraljica je potvrdila da odstupanjem od dužnosti člana kraljevske obitelji nije moguće nastaviti odgovornosti i obaveze koje idu sa životom u javnoj službi. Iako smo svi tužni zbog njihove odluke, vojvoda i vojvotkinja ostaju voljeni članovi kraljevske obitelji - objavljeno je u priopćenju iz Buckinghamske palače u petak. Na to je priopćenje reagirao posebnom izjavom glasnogovornik Harryja i Meghan.

Među ostalim, sporna je vojna funkcija koju je dosad obnašao princ Harry, s titulom kapetan-generala, odnosno prvog zapovjednika nakon kraljice, koja ima titulu vrhovnog vojnog zapovjednika. Harryja će najvjerojatnije naslijediti princeza Anne, čiji je otac Philip obnašao tu funkciju prije Harryja.

Princeza Anna (70) tako bi postala prva žena vrhovni zapovjednik kraljevske vojske, piše Times. Na toj je funkciji princ Philip, suprug kraljice Elizabete, bio 64 godine. Mala je vjerojatnost da Harryja na funkciji general kapetana naslijedi njegov brat, princ William, jer se s obzirom na razdor među braćom to smatra neprimjerenim.

Harry će se morati odreći i titule počasnog zapovjednika kraljevskog zrakoplovstva, kao i počasne titule u mornarici, a Meghan ostaje bez uloge pokroviteljice Kraljevskog nacionalnog kazališta.

Nepopunjene funkcije

Neke druge kraljevske funkcije morat će ostati nepopunjene jer nema dovoljno članova kraljevske obitelji koji bi ih preuzeli, prenosi Timesu nekadašnji insajder iz Palače.

Problematično je, recimo, tko će naslijediti Harryja kao pokrovitelja ragbijaške unije i ragbijaške lige: drugi princ William pokrovitelj je velške ragbijaške unije, princeza Anne pokroviteljica je škotske ragbijaške unije, a Andrew ne dolazi u obzir, piše Times. Par će morati odustati i od svojih počasnih uloga na razini Commonwealtha, među ostalim, pokroviteljstva nad Udruženjem sveučilišta Commonwealtha koje je dosad pripadalo Meghan.

Harry gubi kraljevsko pokroviteljstvo nad Dobrotvornom fondacijom londonskog maratona, ali će zadržati privatna pokroviteljstva ili počasna predsjedništva nad više organizacija i institucija u Velikoj Britaniji i inozemstvu, kao što su African Parks, nevladina udruga za zaštitu okoliša sa sjedištem u Južnoafričkoj Republici ili zaklada Sentebale, osnovana za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih oboljelih od HIV-a u Lesotou.

Meghan će zadržati dva privatna pokroviteljstva, nad Smart Worksom, udrugom koja pomaže nezaposlenima u traženju posla i udrugom za pomoć životinjama Mayhew.

"Želimo normalno okruženje za djecu"

Harry i Meghan konačno se osjećaju slobodno, prenose američki mediji. Prošle nedjelje su objavili da čekaju drugo dijete i sa 21-mjesečnim Archiejem preselili su se u Kaliforniju.

"Odlučni su da djecu odgajaju u normalnom, stabilnom okruženju, izvan svjetla reflektora, što bi bilo nemoguće da su ostali članovi kraljevske obitelji", prenose izvori bliski paru.

S nestrpljenjem se čeka 7. ožujka kad bi američka TV mreža CBS trebala emitirati intervju koji je sa slavnim bračnim parom napravila Oprah Winfrey. To je prvi njihov TV intervju od 2017.

Oprah Winfrey bila je na njihovu vjenčanju, a odnedavno su i susjedi u Montecitu u Kaliforniji. U SAD-u imaju ugovor s Netflixom i Spotifyem, Harry i Oprah rade na dokumentarnoj seriji o menta-lnom zdravlju za Apple TV+. sp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:31