SURADNICA PREDATORA

Hoće li Maxwell propjevati? Epsteinova ‘madame‘ mogla bi optužiti više poznatih faca, već se licitira imenima

Suđenje je otkrilo potresne detalje zlostavljanja maloljetnica u Epsteinovom pedofilskom lancu

Bill Clinton, Ghislaine Maxwell, Donald Trump i princ Andrew

 Profimedia

Zvali su je "Epsteinova madame". Ghislaine Maxwell godinama je bila suradnica jednog od najpoznatijih seksualnih predatora na svijetu, a sada je osuđena za trgovinu ljudima u seksualne svrhe i niz drugih optužbi. Postavlja se pitanje hoće li "propjevati" i početi navoditi druga imena iz pedofilskog lanca kako bi se nagodila za manju kaznu, javlja Daily Mail.

Dvanaest porotnika, šest žena i šest muškaraca, šest je dana vijećalo te su Maxwell proglasili krivom. Ovoj 60-godišnjakinji prijeti 65-godišnja zatvorska kazna po pet točaka optužnice, a oslobođena je samo po jednoj točki optužnice - sudjelovanje u prevoženju maloljetnice ispod 17 godina radi pružanja seksualnih usluga.

Bogataš i osuđeni seksualni predator Jeffrey Epstein oduzeo si je život u zatvoru, no u tijeku su razni postupci protiv njegovih suradnika. Njegove žrtve traže pravdu i kaznu za one koji su sudjelovali u pedofilskoj mreži u kojoj su stradale brojne maloljetnice, dovođene na Epsteinov otok kako bi seksualno zabavljale njegove bogate i moćne prijatelje. No, tko je sve bio u Epsteinovom krugu i dalje je misterij, a Maxwell bi mogla dati odgovore na ta pitanja kako bi si otvorila mogućnost da joj umanje kaznu. Tijekom suđenja Maxwell je iskazala volju da govori s novinarima, no to joj je onemogućeno.

Prijatelji u visokom društvu

To nije ni toliko iznenađujuće kad se uzme u obzir da je riječ o iznimno razvikanom slučaju, s obzirom na to da se optužena kretala u visokom društvu i družila s nizom slavnih osoba. Poznato je da je bila jako dobra za britanskim princom Andrewom kojeg se također dovodi u vezu s ovim skandalom. On je pak izričito rekao kako nema veze s time i da nikada nije spavao s jednom od Epsteinovih seksualnih ropkinja, Virginijom Roberts-Giuffre - za što ga mnogi optužuju.

Epstein je prijateljevao i sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, a Maxwell je nazočila vjenčanju njegove kćeri Chelsea Clinton.

Navodi se kako je Epstein Bijelu kuću posjetio najmanje 17 puta, a prvi puta je tamo boravio na Clintonov poziv u siječnju 1993., samo mjesec dana nakon njegove inauguracije. Jednom je čak dva puta posjetio zdanje u jednom danu. Podaci koji su isplivali u javnost kazuju i da je sam Clinton letio u Epsteinovom privatnom zrakoplovu 26 puta tijekom svog predsjedničkog mandata. Još jedan slavni putnik vozio se u Epsteinovim zrakoplovima - Donald Trump čije je imanje Mar-a-Lago nedaleko Epsteinovog imanja na Palm Beachu.

Trump je najmanje sedam puta bio u privatnom "Lolita Express" zrakoplovu, što je sudsko otkriće jer je dosad utvrđeno kako je u zrakoplov bio samo jednom. Čini se da je uslugu i uzvratio, pa podaci otkriveni tijekom suđenja ukazuju da je i Epstein letio u Trumpovom privatnom zrakoplovu. Trump i Epstein poznaju se od 1990., kada su obojica slovili kao njujorški plejboji i uspješni poduzetnici. Trump se brani kako su se oni razišli prije mnogo godina te da sa Epsteinom nije razgovarao petnaest godina. Ni Trump, ni Clinton nisu optuženi za sudjelovanje u Epsteinovim kriminalnim radnjama.

Među drugim "putnicima" u Epsteinovom zrakoplovu bili su i bivši guverner Novog Meksika Bill Richardson te odvjetnik Alan Dershowitz. Maxwell bi, vjeruje se, mogla progovoriti i o odnosu Epsteina s milijarderom Lesom Wexnerom koji je jedan od osnivača i vlasnika brendova poput Victoria's Secret.

Wexner je Epsteinu dao ovlast raspolaganja nad svojom imovinom, što znači da je imao pravo kupovati i prodavati njegova imanja, posuđivati novac, zapošljavati ljude, potpisivati isplatne čekove... No, 84-godišnji Wexner zasad nije optužen za sudjelovanje u kriminalnim aktivnostima, niti je dosad u životu ikad bio suočen s optužbama.

Dosad šutljiva Maxwell

Maxwell je sve dosad bila izuzetno šutljiva, nije htjela govoriti ništa o Epsteinovim kontaktima te je inzistirala da ništa nije znala o njegovim zlostavljanjima djevojaka. Reporter Daily Maila primjećuje, pak, kako je bila neuobičajeno smirena tijekom iznošenja presude. Mirno je otvorila bočicu vode i natočila si vodu u čašu. No, datum izricanja kazne (koji nije istovremen s donošenjem odluke o krivici) još nije zakazan, pa se zato nagađa kako bi Maxwell mogla ipak biti pokajnica.

Iz sudnice je izašla u pratnji dva zaštitara, no bez lisica. Polako je, pognute glave, hodala prema izlaznim vratima koje vode do ćelije u kojoj se nalazi. Njezin odvjetnik Bobbi Sternheim kasnije je na sudu postavio zahtjev da joj se omogući treća doza cjepiva protiv koronavirusa, što joj je omogućeno.

Sutkinja Nathan, koja je vodil proces, je pak obrazložila kako je odluka porote bila jednoglasna.

Očekuje se da će Maxwell nakon ovakve odluke porote biti smještena u jedinicu gdje će ju se nadzirati kako ne bi počinila samoubojstvo, kao što je to učinio njezin pokrovitelj Epstein (barem prema službenoj verziji priče).

Njezini rođaci odbili su komentirati presudu koju su pratili u sudnici. Obitelj je kasnije izdala priopćenje u kojem tvrde da je Maxwell nevina te su poručili da su "jako razočarani odlukom suda i pokrenuli smo žalbeni postupak".

Daily Mail napominje da je ovo bilo senzacionalno, jednomjesečno suđenje u kojem su se pojavili svjedoci čiji su potresni iskazi tjerali suze na oči.

Objavljena su i uznemirujuća svjedočanstva djevojaka uvučenih i Epsteinov pedofilski lanac. Među njima je i Annie Farmer koja je imala 16 godina kada je zlostavljana. Njezina sestra Maria izjavila je kako je obitelj zadovoljna presudom. Prije presude, porota je saslušala 33 svjedoka i pročitala transkripte 14 svjedoka. Do presude se teško došlo, pa je sutkinja čak razmišljala da porotnike "zatvori" sve do vikenda u sudnici. Nakon čak 40 sati vijećanja, ipak su donijeli odluku.

Svjedočili i piloti 'Lolita Expressa'

Među zanimljivim svjedočenjima bila su i ona Epsteinovih pilota Larrya Visoskia te Davea Rodgersa koji su trideset godina letjeli njegovim privatnim zrakoplovima, uključujući Boeing 727 koji je bio poznat kao "Lolita Express". Iako su rekli kako ga nikada nisu vidjeli tijekom seksualnog odnosa, dodali su i da su vrata putničke kabine u svakom trenutku bila zatvorena. Visoski je potvrdio da su u zrakoplov dolazili slavni i moćni ljudi poput princa Andrewa i Billa Clintona. Svjedokinja koja je poznata samo kao "Jane" izjavila je da je u zrakoplovu upoznala Trumpa kada je imala samo 14 godina, no pilot je, vidno posramljen, rekao kako je "izgledala kao odrasla djevojka" te da nije imao razloga sumnjati, a optužba tvrdi da je to zato jer je "imala velike grudi". Upravo je Jane navodno imala seksualne odnose sa Epsteinom.

- Čeznula sam za pravdom godinama i porota mi ju je danas dala, pamtit ću ovaj dan zauvijek. Nadam se da ovo nije kraj i da će se dokazati kako Maxwell nije djelovala sama. Drugi moraju također izaći pred sud - rekla je djevojka navodeći kako je Maxwell bila prisutna dok su je zlostavljali.

Detaljno je opisala kako ju je Epstein dirao po bradavicama, milovao joj lice, te je odveo u kućicu pored bazena gdje je počeo masturbirati. Pritom ju je emotivno ucjenjivao rekavši kako njezina karijera modela ovisi o njemu jer zna fotografe i agente.

- Došli smo do kućice i Epstein je sjeo na kauč pored mene. Skinuo je hlače. Povukao me na sebe i počeo masturbirati. Nakon toga se otišao otuširati i ponašao kao da se ništa nije dogodilo. Bila sam paralizirana od straha. Do tada nikad nisam vidjela muški spolni organ. Bila sam zgrožena i osjećala sam se osramoćeno i odvratno - kazala je.

Navela je i kako su je jedne noći odveli u kupaonicu gdje su bili Epstein i Maxwell. Skinuli su odjeću s nje, a njih dvoje počelo se maziti. Rekla je kako se Maxwell ponašala kao da je sve to vrlo normalno.

- Bila sam zbunjena. Kad imate 14 godina nemate pojma što se događa - rekla je. Dodala je kako se seksualno zlostavljanje događalo svaki put kada bi posjetila kuću, kao i da ju je Epstein dodirivao "posvuda".

Još jedna djevojka, kodnog imena "Kate" svjedočila je kako je Epsteina upoznala 1994, kada je imala 17 godina. Rekla je kako je Epsteinu davala seksualne masaže, ali i imala odnose s njim. Kazala je kako ju je Maxwell uvjerila da je Epstein ostao bez masažerke te ju pitala može li "uskočiti". Kate je ustvrdila da se Epstein pred njom posve skinuo, a nakon masaže prišla joj je Maxwell i pitala "jesi li se zabavila", dodavši "baš si dobra djevojka".

Kasnije joj je rekla kako Maxwellu treba pronaći nekoga za oralni seks jer njemu treba orgazam najmanje tri puta na dan.

Maxwell tijekom čitavog suđenja nije iznosila svoju obranu. No, pitanje je što će učiniti sada, kada je postalo posve jasno da je kriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37