SUKOB MILIJARDERA

Jedna fotografija razbuktala rat titana. Musk napao Soroša: ‘Želi uništiti zapadnu civilizaciju!‘

George Soroš, mađarsko-američki biznismen i filantrop, česta je žrtva raznih, često antisemitskih, teorija zavjera

Musk i Soroš

 Afp/

Elon Musk optužio je zakladu Georgea Soroša da želi uništiti zapadnu civilizaciju. Musk je to izjavio (zapravo napisao) u tijeku priprema za susret s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Kaliforniji, piše Guardian.

Muskova izjava odgovor je na objavu jednog korisnika nekadašnjeg Twittera, a danas X-a, koji je podijelio fotografiju migranata iz Afrike koji čamcem dolaze na talijanski otok Lampedusu. Korisnik je uz sliku objavio i tekst ‘invazija koju predvodi George Soroš‘.

‘Čini se da Soroševa organizacija želi uništenje zapadne civilizacije‘, napisao je Musk.

George Soroš, mađarsko-američki biznismen i filantrop, česta je žrtva raznih, često antisemitskih, teorija zavjera.

Njegova Zaklada Otvoreno društvo, koja podupire udruge civilnog društva, uključujući i one koji se brinu i o dobrobiti migranata, izbjeglica i tražitelja azila, česta je meta krajnje desnih aktivista.

Muska su neke organizacije civilnog društva optužile da na svojoj društvenoj mreži podupire antisemitizam, no on to negira. Musk će se susresti s Netanyahuom u ponedjeljak kako bi s njime razgovarao o umjetnoj inteligenciji. Tema razgovora, kako je naglašeno, neće biti Muskova svađa s Liga protiv klevete (Anti-Defamation League - ADL) s kojima je Musk u svađi zbog navodnog antisemitizma na platformi X.

Međutim, Washington Post je prošli tjedan objavio da je sastanak američkog milijardera i izraelskog predsjednika novi korak u naporima Muskovih židovskih prijatelja i saveznika da odagnaju sve češće kritike u pogledu antisemitskih objava na platformi X.

Musk je zaprijetio tužbom ADL-u, američkoj organizaciji civilnog društva koja se bori protiv antisemitizma i netrpeljivosti, te ih optužio da nastoje ‘ubiti‘ njegovu platformu X‘ lažno je optužujući za antisemitizam‘.

Udruge civilnog društva, uključujući Centar za sprečavanje mržnje na internetu i ADL, objavile su svoje nalaze koji pokazuju da je količina govora mržnje značajno porasla na toj društvenoj mreži otkako ju je preuzeo Elon Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:46