OGROMNI TROŠKOVI

Kraljica će platiti dio odštete od 12 mil. funti za Andrewovu pedofilsku aferu: ‘Dat će novac, ali nema oprosta‘

Kraljica je navodno spremna podmiriti troškove odštete, i to iz svojih privatnih fondova čija se vrijednost procjenjuje na 23 mil. funti

Princ Andrew i njegova žrtva Virginia Roberts

 Steve Parsons/Afp/Profimedia

Britanski princ Andrew postigao je nagodbu s Virginijom Roberts Giuffre koja ga je tužila za seksualno zlostavljanje, čime je izbjegnuto suđenje koje je trebalo početi krajem godine. Andrew joj mora platiti 12 milijuna funti, a britanske medije sada zaokuplja pitanje hoće li i kraljica Elizabeta II. sudjelovati u plaćanju odštete.

Giuffre je britanskog princa, drugog sina kraljice Elizabete i vojvodu od Yorka, tužila prošlog kolovoza. U tužbi je navela da ju je princ seksualno zlostavljao prije više od dva desetljeća, kada je imala 17 godina, te da ju je princu podvodio sada pokojni milijarder i pedofil Jeffrey Epstein.​ Tvrdi da ju je princ zlostavljao u kući bivše Epsteinove suradnice Ghislaine Maxwell u Londonu te na Epsteinovim posjedima.

Kako javlja Daily Mail, kraljica je spremna podmiriti troškove odštete, i to iz svojih privatnih fondova vojvodstva Lancaster, čija je vrijednost procijenjena na više od 23 milijuna funti. Ipak, bit će to veliki udarac za Krunu.

U nagodbi nema nikakvog službenog priznanja, kao ni isprike, a u zajedničkom sudskom podnesku Andrewovi su odvjetnici, s odvjetnicima Virginie Giuffre, naveli da “princ žali zbog svoje poveznice s Epsteinom i pohvaljuje hrabrost gospođe Giuffre i drugih žrtava u nastojanju da se založe za sebe i druge”.

- Princ Andrew obećava da će svoje žaljenje zbog povezanosti s Epsteinom dokazati tako što će podržavati borbu protiv podvođenja žrtava seksualnog zlostavljanja, kao što će pružiti podršku i samim žrtvama, navedeno je u podnesku.

Princ Andrew dosad je, preko svog odvjetničkog tima, tvrdio da su sve optužbe protiv njega rezultat Virginijine pohlepe za novcem. Osramoćeni princ, kojem su oduzete brojne ovlasti, pritisnut je jer se ova velika afera morala riješiti prije kraljičinog jubileja. Pa iako iz Buckingamske palače poručuju kako su oduševljeni što slučaj ipak neće završiti na sudu, izvori bliski kraljici kažu kako nema nikakve šanse da se princ Andrew vrati na bilo koju od svojih funkcija.

Drugim riječima, kraljica je spremna platiti sve što se od Andrewa traži, ali neće mu oprostiti i isključit će ga iz društvenog života kraljevske obitelji, kao što mu je već oduzela ovlasti. Izvori citiraju kraljevsku obitelj koja navodno smatra kako si je sam kriv za situaciju jer je "loše birao društvo i donosio pogrešne odluke u životu".

Do nagodbe je došlo samo mjesec dana nakon što je danas 38-godišnjakinja rekla da je imala seksualne odnose s princom u Londonu 2001. godine.

Odvjetnici su zadovoljni i kažu da je Roberts također zadovoljna rezultatima ovom nagodom.

- Ovo je kraj. slučaja. Ne mogu govoriti o detaljima, ali zadovoljni smo, a novac će joj biti isplaćen u roku od 30 dana. Dobar dan je iza nas - kazao je njen odvjetnik Davir Boies.

Upućeni podsjećaju kako je ovo vrlo velika stvar za princa Andrewa koji je u kratkom roku prešao put od poricanja svega do odluke da će ipak platiti odštetu.

No, tu je i pitanje sudskih troškova, a iako je odvjetnik Boies zasad rekao kako radi pro bono, nije isključeno da će ipak od Palače tražiti da mu podmire troškove, koji bi mogli biti milijunski.

U međuvremenu, Mail citira visoki izvor iz obitelji koji kaže da je princ Andrew nedvojbeno kriv za neoprostivo loše prosuđivanje i svoj prijateljski odnos sa zloglasnim Epsteinom.

- Završetak ovog procesa veliko je olakšanje. Ovo je bilo vrlo teško razdoblje za sve nas. Od početka, a sve traje godinama, osjećali smo kako Andrew ovu situaciju vodi jako, jako loše, a njegovi savjetnici kao da su zažmirili i zabili prste u uši - rekao je novinarima neimenovani izvor iz Palače.

Neki od izvora navode kako se Andrew nadao da bi ovaj sporazum mogao riješiti problem te da bi se mogao pojaviti na privatnoj obljetnici smrti svog oca Phillipa. No, ono što je sigurno jest da neće biti na proslavi kraljičinog jubileja, kao ni na bilo kojem od događaja u njenu čast.

Moglo bi se reći, kraljica će platiti, ali ne i oprostiti.

Andrew ne uživa veliko poštovanje na dvoru, navode izvori, a ostali članovi kraljevskje obitelji nemaju previše susojećanja za njega. Prošlog mjeseca kraljica mu je oduzela sve vojne časti te mu zabranila da koristi kraljevske titule u bilo kojoj službenoj prilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:08