NOVA DRAMA NA DVORU

‘Kraljica će umrijeti a da nikada nije vidjela svoju praunučicu koja je dobila ime po njoj...‘

Odmetnuti princ tvrdi da mu u Londonu prijeti opasnost te najavljuje tužbu protiv nadležnih

Princ Harry i Meghan Markle

 Apple Tv+/Beem/Beem/Profimedia

Kraljevsku obitelj potresa nova drama u čijem su središtu još jednom odmetnuti princ Harry i njegova baka, kraljica Elizabeta II.

Naime, razvlašteni vojvoda od Sussexa ne želi doći u Veliku Britaniju osim ako mu se ne osigura policijska zaštita, zbog čega kraljica, s obzirom na svoju poodmaklu dob, u konačnici možda neće nikada vidjeti svoju praunuku Lilibet, koja je ime dobila po bakinom nadimku, ili se ponovno susresti sa Archiejem, također svojim praunukom.

U isto vrijeme vojvoda prijeti tužbom britanskom ministarstvu unutarnjih poslova. Tvrdi kako je ponudio osobno platiti policijsku zaštitu Scotland Yardu, no da su mu ponudu odbili. Iz ministarstva su izvijestili kako nisu prepoznali bilo kakvu opasnost za Harryja zbog koje bi trebalo reagirati.

Palača odbija komentirati

No, činjenica da su zbog toga Harry i njegova supruga Meghan odbili iz Kalifornije odletjeti u Veliku Britaniju znači da se kraljica i njezina praunučad neće tako skoro susresti, piše Daily Telegraph.

Njihovo drugo dijete rođeno je u SAD-u te će sredinom ove godine napuniti jednu godinu. Brat malene Lilibet, Archie, rođen je u svibnju 2019., no nije bio u Ujedinjenom Kraljevstvu otkako su roditelji napustili dvor u siječnju 2020., u procesu kolokvijalno nazvanom "Megxit".

Buckinghamska palača odbila je komentirati slučaj i odgovoriti na pitanje je li kraljica uznemirena zbog najnovijeg razvoja situacije. No, iz odvjetničkog ureda koji zastupa Harryja rekli su kako "vojvoda i vojvotkinja od Sussexa osobno financiraju sirgurnost svoje obitelji, no to nije moguće u Velikoj Britaniji te je potrebna prisutnost policije". Stoga su, zaključuju, s obzirom na odbijanje zaštite od strane britanske policije, prisiljeni ostati u SAD-u.

Odvjetnik je dodao kako je Harry "sigurnosni rizik naslijedio rođenjem", kao i da je "u dva navrata bio u ratu u Afganistanu" te da je njegova obitelj bila predmetom "vrlo dobro dokumentiranih prijetnji ekstremista i neonacista proteklih godina".

- On je i dalje voljan pokriti sve troškove sigurnosti, kako ti troškovi ne bi pali na teret britanskih poreznih obveznika. Kao što je dobro poznato, mnogi koji su napustili javnu službu imaju policijsku zaštitu koja im je potpuno besplatna. Njegov cilj je jasan, želi osigurati sebe i svoju obitelj kako bi njegova djeca mogla doći u rodnu zemlju. Tijekom prošlog posjeta u srpnju 2021., kada je došao na otkrivanje spomenika svojoj pokojnoj majci (princezi Diani, nap.prev.), njegova je sigurnost bila ugrožena jer nije bilo adekvatne policijske zaštite - naglasio je.

'Sustav je ispoštovan'

Stoga su odvjetnici uložili žalbu na rješenje britanske policije jer vjeruju da je odbijanje policijske zaštite nerazumno. Također, napisali su kako smatraju da Harryju veća opasnost prijeti u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u SAD-u kao i da njegov osobni sigurnosni tim ne dobiva sve ključne sigurnosne podatke od britanskih službi.

Telegraph piše kako se britanski ministri nisu složili s takvim Harryjevim ocjenama. No, tvrde i kako ne žele biti uvučeni u ovakve rasprave. Dodaju kako je sustav zaštite u Velikoj Britaniji rigorozan i proporcionalan potrebama svih stanovnika.

- Naša je dugoročna politika da o ovakvim stvarima ne iznosimo detaljne informacije jer bi to ugrozilo učinkovitost cijelog sustava, a ujedno i ne bi bilo primjereno komentirati detalje pravnog postupka - poručili su.

Bivši šef ureda Kraljevske zaštite u londonskoj policiji rekao je kako postoji sustav koji je, koliko on zna, ispoštovan.

- Većina ljudi će reći, sam si si prostro krevet u Kaliforniji, sada lezi u njega. Pogrešno je misliti da je opasnije u Londonu nego tamo. Radio sam u Kaliforniji, tamo je mnogo opasnije, mnogo je više oružja i kriminala nego u UK - kazao je Dai Davies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:03