PATRICIA ISPRED MEKSIKA

NAJJAČA OLUJA U POVIJESTI ZAPADNE HEMISFERE Valovi će biti visoki 13 m: 'Vjetrovi su dovoljno snažni da podignu avion u zrak i da on nastavi letjeti'

Ovo je stvarno, stvarno, stvarno snažno - rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis
 AFP

U petak poslijepodne zapadnu obalu Meksika bi mogla pogoditi najjača oluja u povijesti zapadne hemisfere, izvještava Weather Channel.

Uragan Patricia označen je maksimalnom kategorijom pet od Nacionalnog centra za uragane u SAD-u, što znači da bi mogao izazvati štetu katastrofalnih proporcija te efektivno učiniti područja koja pogodi neprikladnima za život kroz više mjeseci. Štoviše, Svjetska meteorološka organizacija snagu Patricije uspoređuje s onom tajfuna Haiyan koji je 2013. godine poharao Filipine te uzeo oko 6300 života u toj državi.

Haiyan je razvio brzinu vjetra oko 315 kilometara na sat, a vjetrovi Patricije, koja je narasla nevjerojatnom brzinom u zadnjih 12 sati, već pušu brzinom od oko 325 kilometara na sat. Na njezinom putu nalazi se grad Puerto Vallarta koji ima 255 000 stanovnika te niz odmarališta na pacifičkoj obali Meksika. Očekuje se da bi uragan mogao stvoriti valove čija visina doseže 13 metara, a mogao bi izazvati i velike poplave te odrone zemlje.

U petak poslijepodne zvučnici duž obale odmarališta Puerto Vallarta razglašavali su naredbe za evakuaciju hotela dok je padala lagana kiša a blagi vjetar mrsio grane palma. Ulice su se ispraznile nakon policijskih sirena. Gradska zračna luka je zatvorena u petak ujutro kao i škole dok vlasnici lokalnih prodavaonica daskama zakivaju prozore. "Sve zasada izgleda sasvim normalno, ali najopasniji će biti jaki valovi i kiša. Uskoro idemo u sklonište", rekao je David Gonzales (40) koji radi u prodavaonici suvenira.

"Ovo je stvarno, stvarno, stvarno snažno", rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare u UN-u u Ženevi. "Vjetrovi su dovoljno snažni da podignu zrakoplov u zrak i da on nastavi letjeti", rekla je Nullis.

Dennis Feltgen iz Nacionalnog centra za uragane u SAD-u objasnio je za medije da se Patricia razvila u idealnim uvjetima za nastanak uragana - tijekom malo vjetra i na toplom oceanu. Jedan od uzroka za takve uvjete je El Niño - atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred promjena pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana.

U kolovozu je Ured za oceane i atmosferu SAD-a već objavio kako je El Niño ove godine izuzetno jak, što za posljedicu ima topliju temperaturu oceana. Samo 2, 3 stupnja više znače da oluja normalne jačine potencijalno može poprimiti epske proporcije, kao što se dogodilo u slučaju Patricije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:58