ARAPSKI EMIRATI

Nakon šokantnih snimki Velika Britanija želi vidjeti dokaze da je princeza Latifa živa

Na snimci koju je prikazao BBC 35-godišnja Latifa govori kako se „nalazi u jednoj vili“ koja je „pretvorena u zatvor“
 Profimedia

Velika Britanija želi vidjeti dokaze da je princeza Latifa živa, nakon što je BBC prikazao videosnimku u kojoj ta kći emira Dubaija govori da je drže kao taoca i da strahuje za život, objavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova.

„To je veoma zabrinjavajuće, vidi se mlada žena koja je jako uznemirena“, rekao je Dominic Raab.

Britanski ministar je za televiziju Sky News kazao kako će tražiti dokaze od Ujedinjenih Arapskih Emirata da je Latifa živa.

„Uzimajući u obzir što smo vidjeli, mislim da ljudi žele vidjeti da je ona živa i dobro“, rekao je Raab, a premijer Boris Johnson je kazao kako situaciju prate i Ujedinjeni narodi.

„To je nešto oko čega smo zabrinuti, no Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda istražuje to“, rekao je britanski premijer.

Na snimci koju je prikazao BBC 35-godišnja Latifa govori kako se „nalazi u jednoj vili“ koja je „pretvorena u zatvor“, a da video snima u kupaonici jer je „to jedino mjesto gdje se može zaključati“.

"Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijeloga života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce", nastavila je.

"Svakog dana situacija je sve gora", kazala je, a vlada Dubaija pitanja medija o tom slučaju proslijedila je pravnoj tvrtci šeika.

Latifa al-Maktoum je još 2018. u video snimci na YouTubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je rekla da ju je nakon prvog pokušaja bijega 2002. "tri godine otac mučio i držao zatočenu".

U ožujku 2020. britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćeri Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca 2000. dok se nalazila u Engleskoj.

Princeza Haya, koja je 2004. postala šesta emirova supruga, pobjegla je 2019. u London s njihovo dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:40