SKVOTERI U AKCIJI

Okupacija luksuzne vile ruskog tajkuna u centru Londona: ‘Ova imovina sada je oslobođena‘

Neimenovani skvoteri koji su zauzeli Deripaskinu vilu u priopćenju su se opisali kao anarhisti
 Tolga Akmen

U elitnom kvartu Belgravia, u samom centru Londona, skvoteri su okupirali kuću ruskog oligarha Olega Deripaske (54). S prozora kuće skvoteri su objesili transparent s natpisom: "Ova je imovina oslobođena".

Našlo se i dodatnih transparenata s izravnim porukama ruskom predsjedniku "Putin, idi u k...." na ruskom te "Putin, go fuck yourself", kao i "Moć stvara parazite".

Deripaska je poduzetnik koji je osnovao aluminijski div Rusal. U četvrtak 10. ožujka s još sedmoricom ruskih oligarha našao se na popisu sankcija koje je uvelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je imovina zamrznuta, no još uvijek nije poznato što će Britanija učiniti s njom.

image
Tolga Akmen
image
Tolga Akmen
image
Tolga Akmen

Deripaskina vila u Belgraviji vrijedi milijune funti. Kupljena je 2003. godine za 25 milijuna funti preko tvrtke Ravellot Limited sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima. Deripaska je, kao i mnogi drugi oligarsi koji su se obogatili u privatizaciji nakon pada Sovjetskog Saveza, svoj novac uložio u luksuznu imovinu. Kuće, vile, imanja i jahte "Putinovih prijatelja"sada su sinonim za korupciju i ulaganja prljavog ruskog novca.

image
Tolga Akmen
image
Tolga Akmen

Vila u Belgraviji, u kojoj je Deripaska prema navodima britanskih medija provodio samo nekoliko dana godišnje, rezidencija je sa sedam spavaćih soba, kućnim kinom, teretanom i turskom parnom kupelji. Također, poput ostalih oligarha, Deripaski to nije jedina kuća koju posjeduje u Velikoj Britaniji. Njegovo je i ruralno imanje Hamstone House u Surreyju, okrugu južno od Londona, koje se trenutačno prodaje za 16 milijuna funti.

image
Tolga Akmen
image
Tolga Akmen

Neimenovani skvoteri koji su zauzeli Deripaskinu vilu u priopćenju su se opisali kao anarhisti. "Okupacijom ove vile želimo pokazati solidarnost s narodom Ukrajine, ali i s narodom Rusije koji nikada nije pristao na ovo ludilo", napisali su. Sam Deripaska se prije izricanja sankcija protivio ratu u Ukrajini. Skvoteri su rekli da će vila "služiti kao centar za potporu izbjeglica" te će se na meti pronaći i druge kuće oligarha. Tijekom ranih popodnevnih sati londonska interventna policija ušla je u vilu s namjerom da izbaci njezine osloboditelje.

image

Oleg Deripaska

Vladimir Astapkovich

Na meti skvotera našla se i vila u vlasništvu bivšeg zeta Vladimira Putina u Francuskoj. Dvojica aktivista provalila su na posjed Altamira u Biarritzu, koji navodno pripada ruskom milijarderu Kirilu Šamalovu, bivšem suprugu Putinove mlađe kćeri Katerine Tihonove. Imena aktivista su Pierre Haffner iz udruge Svoboda Liberté i Sergej Savelijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:09