BRZA REAKCIJA U KINI

Pobijeno 20 tisuća golubova zbog širenja mutiranog virusa ptičje gripe H7N9 na ljude

Od tog je virusa posljednjih dana umrlo čak 6 osoba, a još 8 ih je zaraženo

U drugom najvećem kineskom gradu, Šangaju, vlasti su privremeno zatvorile i stavile u karantenu ptičju tržnicu te naredile likvidaciju 20 tisuća ptica, uglavnom golubova, jer je kod jednog nesretnog goluba pronađen novi, mutirani, virus ptičje gripe - H7N9.

Od tog je virusa u Kini posljednjih dana umrlo čak šest osoba, a još osam ih je zaraženo.

Specijalne vojne snage vrše dezinfekciju tržnice i vozila u kojima se ptice dopremaju, a zdravstvene institucije nastoje utvrditi iz kojega je dijela Kine stigao zaraženi golub.

Kineski dužnosnici tvrde da je stvar pod kontrolom jer se radi o malom broju oboljelih te da je tržnica zatvorena iz opreza, a ptice umorene “za svaki slučaj”.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije još ne mogu reći kako su se ljudi zarazili novim, “uznapredovalim” virusom ptičje gripe, a sve provedene analize ne mogu potvrditi prenosi li se virus s čovjeka na čovjeka.

Naime, jedan član obitelji koji je bio u kontaktu s umrlim bolesnikom već se nekoliko dana nalazi pod posebnim nadzorom liječnika, ali kod njega se nije utvrdilo postojanje virusa, iako liječnici kažu da ne mogu još odrediti “vrijeme inkubacije” novog virusa.

Predstavnik kineskog ministarstva zdravstva kaže kako nema bojazni da će se virus proširiti izvan granica te zemlje.

Kako javljaju kineske agencije, vlasnici oduzetih i umorenih ptica bit će obeštećeni, iako neki već rogobore zbog gubitaka koje će imati dok je tržnica zatvorena, a prodaja obustavljena.

Neki predviđaju da bi posljedica ovog slučaja mogao biti i drastičan pad prodaje peradi na kineskim tržnicama, a perad je jedan od osnovnih sastojaka kineske nacionalne kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 04:45