NEŠTO JE TRULO

Potres u Kremlju, insajderi govore o kraju šefa rata u Ukrajini: ‘Smješta mu najglasniji Putinov jastreb‘

Mnogi insajderi smatraju da je uhićenje zamjenika ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua poruka samom ministru

Timur Ivanov s bivšom suprugom

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

U Rusiji ne prestaju nagađanja o stvarnom razlogu uhićenja i određivanja dvomjesečnog pritvora zamjeniku ministra obrane Timuru Ivanovu. On je u utorak nakon uhićenja optužen za primanje mita, no neki mediji, unatoč tome što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio takve konstrukcije, nagađaju da je Ivanov uhićen zbog sumnje na izdaju, a neki analitičari i ruski komentatori nagađaju da je pritvaranje Ivanova upozorenje njegovom šefu, ministru obrane Sergeju Šojguu.

"Sada postoji mnogo različitih tumačenja oko svega ovoga... Morate se usredotočiti na službene informacije", rekao je novinarima Peskov, istaknuvši da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio unaprijed obaviješten o pritvaranju Ivanova.

No, nisu svi uvjereni u službeni stav Rusije u vezi s pritvaranjem Ivanova. Neki ruski komentatori tvrde da je uhićenje velik udarac za Šojgua. "Ako ne uspije to srediti nekako, bit će sljedeći koji će pasti. Ova osoba je 100 posto njegov čovjek", rekao je anonimni izvor za jedan popularni vojni Telegram kanal.

Čini se da se s time slažu i neki zapadni promatrači. Ruski predsjednik Vladimir Putin "ne potpisuje to osim ako ne šalje poruku Šojguu, onu koja glasi nešto u stilu ‘to ste mogli biti vi‘", rekao je za Newsweek David Silbey, izvanredni profesor povijesti na Sveučilištu Cornell u Washingtonu.

Šojgu je u srijedu smijenio Ivanova s mjesta zamjenika ministra obrane, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS. Nekoliko sati ranije pojavila su se izvješća o uhićenju Ivanova pod optužbom da je primao mito u, kako je sud u Moskvi to opisao, osobito velikim razmjerima. Ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti do 15 godina zatvora, a on je odbacio optužbe.

‘Stvar podsjeća na Prigožina‘

Ivanov je prije uhićenja bio zadužen za ruske vojne infrastrukturne projekte. Bio je odgovoran za upravljanje imovinom, smještaj vojnih snaga i medicinsku potporu ruskog ministarstva obrane od 2016. godine, a Forbes ga je svrstao među najbogatije osobe u ruskim sigurnosnim strukturama. Možda još važnije, mnogi su ga smatrali jednim od Šojguovih najbližih saveznika. Njih dvojica su radili zajedno dugi niz godina, uključujući i vrijeme kada je Ivanov bio zamjenik premijera moskovske regije dok je Šojgu bio guverner te oblasti. Ruske vlasti također su uhitile Ivanovljeva navodnog poslovnog partnera Sergeja Borodina zbog sudioništva u koruptivnim radnjama.

"Budući da je korupcija među najvišim ruskim dužnosnicima endemska, teško je povjerovati da je Šojguov zamjenik uhićen samo zbog korupcije", kaže Mark N. Katz, stručnjak za ruska pitanja s američkog sveučilišta George Mason University Schar School of Policy and Government. "Ili je učinio nešto drugo čemu se netko protivio ili je to potez usmjeren na slabljenje Šojgua - ili oboje", dodao je.

Šojgua su često optuživali za loše vođenje rata na bojnom polju u Ukrajini, posebno proratni vojni blogeri i pogotovo pokojni čelnik grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći pod misterioznim okolnostima nakon što je predvodio pobunu te plaćeničke skupine protiv Moskve i vojnog vrha. Katz kaže da ga je ovaj incident podsjetio na javnu svađu između Šojgua i Prigožina, u kojoj Prigožin nije birao riječi u kritikama vojnog vrha.

"Ovo uhićenje podsjeća na prošlogodišnju Prigožinovu kritiku nesposobnosti unutar najvišeg ruskog vojnog vodstva. Prigožina više nema, ali problemi o kojima je javno govorio ostaju", ističe Katz. "Pravi problem nije je li zamjenik ministra korumpiran. Umjesto toga, radi se o tome jesu li on - i što je još važnije, Šojgu - sami po sebi postali centri moći", ukazuje William Reno sa Sveučilišta Northwestern. "Korupcija u sadašnjem režimu je strateška prednost koja se tolerira, pa čak i potiče kako bi se njegovala lojalnost i ovisnost osobe o političkom vodstvu, a zatim se koristi protiv nje kada postane prijetnja ili ih treba iskoristiti kao pogodnu metu za optuživanje zbog nedostataka samog režima", kaže Reno.

Šojgu egzistencijalna prijetnja Putinu?

"Optužba za korupciju u ovom trenutku pomaže u potkopavanju povjerenja javnosti i potpore njegovom šefu Šojguu. Optuživanje visokog dužnosnika za korupciju također naglašava Putinovo suvereno pravo da kao vođa kažnjava, jačajući svoj autoritet među svojim podređenima i u očima ruskih građana".

Uhićenje Ivanova moglo bi biti samo početak onoga što slijedi za Šojgua, smatra Silbey. "Zapamtite da biti ‘previše moćan‘ nije prepreka Putinu - ili bilo kojem diktatoru - da nekoga ukloni, to je poticaj. Što je netko moćniji, to je veća egzistencijalna prijetnja diktatoru. Zlatno pravilo Josifa Staljina bilo je ‘učini drugima prije nego što oni tebi učine‘", kaže Silbey te dodaje kako ne bi bilo iznenađenje da Šojgu bude sljedeći ili da se iznenada sam povuče.

Istovremeno, neki cijeli slučaj tumače kao znak napetosti i suparništava u vrhu vlasti dok se Putin priprema imenovati novu vladu idući mjesec, nakon što je u ožujku osvojio novi šestogodišnji mandat.

Posebnu pažnju Ivanovljevu uhićenju posvetio je think tank Institut za istraživanje rata (ISW), koji pomno prati sva događanja vezana uz Rusiju. Ruski mediji, navode u ISW-u, izvijestili su da je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) prikupljala materijale o Ivanovljevoj korupciji najmanje mjesec dana, a možda i do pet godina. FSB je naveo da je vojni protuobavještajni odjel FSB-a uključen u istragu o Ivanovu, a ruski oporbeni izvori primijetili su da nije uobičajeno za vojnu protuobavještajnu službu da se bavi pitanjima korupcije.

Ruski oporbeni medij Važne priče, ističe ISW, objavio je kako su dva izvora bliska FSB-u izjavila da ruske vlasti sumnjiče Ivanova za izdaju te da je Putin naredio FSB-u da privede Ivanova pod izlikom podmićivanja nakon što je uvjerio FSB da je Ivanov počinio izdaju. Ruski izvori još nisu precizirali o kakvoj bi se izdaji radilo.

U svakom slučaju, Ivanovljevo uhićenje potaknulo je u ruskom informacijskom prostoru spekulacije o novom krugu kadrovskih promjena u ruskoj vojsci i tvrdnje da je uhićenje zapravo dio frakcijskih sukoba u Kremlju. I analitičari ISW-a posebno ističu kako ruski insajderski izvori tvrde da je Ivanov bio veliki pristaša i bliski suradnik Sergeja Šojgua te da je njegovo uhićenje vjerojatno dio napora da se umanji moć i utjecaj koji je Šojgu stekao i dodatno učvrstio nakon pobune skupine Wagner u lipnju prošle godine.

Lobirao za ‘meki izlazak‘ iz rata, iza svega stoji Medvedev?

Ruski insajderski izvori razlikuju se oko toga koja frakcija pokušava potkopati Šojguovu poziciju, no jedan od njih, kako ističu u ISW-u, tvrdi da je prvi zamjenik ruske vojne obavještajne agencije (GRU), general-pukovnik Vladimir Aleksejev, imao Ivanova ‘na nišanu‘ jer je Šojguov zamjenik pokušao otpustiti Aleksejeva i još jedan insajderski izvor koji je tvrdio da frakcija povezana s bivšim ruskim predsjednikom, zamjenikom predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i dežurnim kremaljskim jastrebom Dmitrijem Medvedevom, ima za cilj razvlastiti Šojgua. Insajderski izvor tvrdi da je ruski oligarh Genadij Timčenko bio Ivanovljev pokrovitelj i da ga je Timčenko u pravilu branio pred Putinom.

Istaknuti vojni bloger povezan s grupom Wagner, pak, tvrdi da je Timur Ivanov član kremaljske frakcije koja je lobirala za ‘meki izlazak‘ iz rata u Ukrajini. Ipak, ISW ističe kako se iz niza tvrdnji ne može nedvosmisleno zaključiti da je uhićenje Ivanova povezano s nekakvim sukobom između frakcija. Ruski izvori uhićenje Ivanova nazivaju prvom od mnogih očekivanih kadrovskih promjena, posebno kada su u pitanju zamjenici ruskog ministra obrane. Jedan vojni bloger bio je izravniji te je ustvrdio da je uhićenje početak čistke u ruskim vojnim strukturama, iako za sada nema znakova opsežnijih djelovanja u tom smjeru.

Ruski ultranacionalistički vojni blogeri s oduševljenjem su pozdravili uhićenje Ivanova, ali i iskoristili to kao priliku da javno kritiziraju ministarstvo obrane, žaleći se na neuspjehe tijekom rata i ustvrdivši da je uhićenje dužnosnika ministarstva davno zakašnjelo. Neki su ukazali da uhićenje donosi žarko željenu pravdu čak i ako se ništa drugo ne promijeni te da je to prilika za ministarstvo obrane da se očisti od prljavštine i korupcije.

Ruski vojni blogeri nisu poimence izravno kritizirali ministarstvo ili dužnosnike s takvom žestinom još od prije pobune grupe Wagner i Prigožinove smrti u kolovozu prošle godine. Ipak, mnogi očekuju da će Šojgu zadržati svoju dužnost. Pod njegovim vodstvom, ruske snage su se pregrupirale i preuzele inicijativu u Ukrajini ostvarivši u zadnja dva mjeseca niz uspjeha.

Ono što je u Ivanovljevom slučaju posebno zanimljivo jest to da ga je 2022. godine Antikorupcijska zaklada (FBK), organizacija koju je osnovao u nikad posve razjašnjenim okolnostima preminuli ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, optužila za sudjelovanje u korupcijskim konceptima tijekom izgradnje na ukrajinskim teritorijima koje je okupirala Rusija, uključujući razoreni ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji su Rusi nakon osvajanja počeli obnavljati.

U aktualnim optužbama protiv Ivanova je konkretno navedeno da je profitirao od građevinskih projekata u Mariupolju. Ivanov je bio izravno uključen u obnovu tog grada.

Skandal se širi: Pritvoren i građevinar Aleksandar Fomin

Još jedan, treći čovjek pritvoren je u sklopu istrage zbog korupcije u čijem je središtu Timur Ivanov, objavio je u četvrtak moskovski sud.

Sud je objavio da je Aleksandar Fomin, suosnivač građevinske tvrtke Olimpsitistroj, osumnjičen da je isplaćivao mito Ivanovu, koji je pritvoren u utorak, i Sergeju Borodinu, njegovu bliskom suradniku koji je također u pritvoru.

Fomina se sumnjiči da je Ivanovu, Borodinu i drugima pružao besplatne usluge. "Fomin i drugi su, kao organizirana skupina, dali Ivanovu osobito veliko mito u obliku ilegalnog pružanja usluga povezanih s nekretninama", navodi se u priopćenju.

Poslovni list Kommersant objavio je da istražitelji sumnjiče Ivanova da je primao mito od Fomina u zamjenu za pomoć njegovoj tvrtki da dobije ugovore vrijedne stotine milijuna dolara,

Istražitelji su Ivanovu i njegovoj obitelji zaplijenili sve bankovne račune i imovinu.

Ruska Antikorupcijska zaklada tvrdila je da Ivanov i njegova obitelj žive luksuzno, uključujući jahte, helikoptere, posjete francuskoj rivijeri, kupnje dijamanata i luksuznog imanja u Moskvi iz 19. stoljeća. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:06