OVO ĆE ODJEKNUTI

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije drugog polufinala Eurosonga: Najednom se ova poruka pojavila na ekranima!

Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael, pisalo je.

Početak Eurosonga na belgijskoj javnoj televiziji

 X

Uoči početka drugog polufinala Eurosonga, na kojoj su među ostalima nastupili Izrael, ali i Belgija, posebna poruka se pojavila ekranu belgijskog javnog servisa VRT-a.

- Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitiranje. #primirjesada, #stopgenocidu, stajalo je u poruci.

Na trenutak se učinilo kao da je došlo do otmice, ali čini se da je akcija bila usklađena s rukovoditeljima VRT-a.

Kako prenosi De Standaard, glasnogovornica VRT-a tvrdi da su na javnoj televiziji bili svjesni sindikalne akcije.

- Sindikati imaju pravo nešto poduzeti. Primili smo to na znanje, ali nećemo na to reagirati, rekla je Yasmine Van der Borght.

Više tisuća ljudi mirno je danas prodefiliralo ulicama švedskog Malmoa u znak prosvjeda protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji, nekoliko sati prije nastupa 20-godišnje pjevačice Eden Golan s pjesmom "Hurricane" u drugom polufinalu.

Sudjelovanje Izraela na natjecanju za pjesmu Eurovizije, čije se finale održava u subotu, našlo se na udaru brojnih kritika zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze te je potpisano više peticija za isključenje Izraela.

Krajem ožujka, kandidati devet zemalja, među kojima je i jedan od favorita, švicarski predstavnik Nemo, pozvali su na prekid vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:40