VIDNO UZRUJAN

Princ William izgubio živce, fotografu sasuo u lice: ‘Odvratan si! Kako se usuđuješ? Sram te bilo!‘

U ponedjeljak je video od tri minute još uvijek bio dostupan na YouTubeu, a jedna verzija je kružila i na TikToku

Princ William (arhivska fotografija)

 Peter Nicholls/Afp

Britanska kraljevska obitelj pred sukobom je YouTubeom nakon što je na toj platformi objavljen video na kojem se vidi kako princ William, vojvoda od Cambridgea, urliče na fotografa, piše Telegraph.

Video, koji je u ponedjeljak postao viralan, prikazuje vojvodu kako se svađa s fotografom nakon što je snimljen na vožnji biciklom sa svojom obitelji u blizini Sandringhama u Norfolku.

Vojvoda (40) je viđen kako viče na fotografa, za kojeg tvrdi da je "uhodio" njegovu mladu obitelj, a iz Kensingtonske palače tvrde da je to kršenje privatnosti obitelji.

Vidno uznemireni William uhvaćen je kako govori fotografu: "Mislio sam da ste već naučili."

Kratki video postavljen je u ponedjeljak, više od godinu dana nakon incidenta, no u kratkom roku pregledan je više od 15.000 puta.

Ovaj incident samo je jedan od izazova s kojima se kraljevska obitelj suočava u internetskoj eri, a u kojoj ne vrijede pravila kojih su se pridržavali tradicionalni mediji.

Kensingtonska palača kaže da je film narušavanje privatnosti, s vojvodom na privatnoj vožnji biciklom sa suprugom i troje djece, koji su bili prisutni, ali zamagljeni u videu.

U ponedjeljak je video od tri minute još uvijek bio dostupan na YouTubeu, a jedna verzija je kružila i na TikToku.

Bolno iskustvo s paparazzima

Tradicionalni britanski tiskani mediji ne objavljuju fotografije ili video zapise kraljevske obitelji u privatnim okolnostima, a posebno su osjetljivi na slike princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa.

Vojvoda, koji je kao školarac bio svjedok bolnog majčinog iskustva s paparazzima, godinama je dogovarao aranžman s medijima u kojem svake godine odobrava mali broj fotografija djece u znak priznanja njihove buduće javne uloge, istovremeno inzistirajući na njihovoj potpunoj privatnosti ostatak vremena.

Ali slike djece redovito se i dalje objavljuju na društvenim mrežama i prodaju europskim publikacijama koje imaju različite medijske zakone od onih britanskih.

Vojvoda je i ranije bio vrlo kritičan prema društvenim mrežama i njihovom pristupu lažnim vijestima, pitanjima privatnosti i cyber maltretiranju, optužujući ih da nisu shvaćali probleme ozbiljno.

'Odvratan si, stvarno jesi'

Najnoviji video snimljen je u siječnju 2021. u blizini kuće Anmer Hall gdje su se vojvoda, vojvotkinja i njihovo troje djece vozili biciklima po seoskoj stazi.

Na snimci se vidi vojvoda kako se suočava s fotografom koji je tvrdio da je bio u tom području na javnoj cesti.

"Izašao si nas tražiti", inzistirao je vojvoda. "Kako se usuđuješ ponašati se kao što si se ponašao s mojom djecom? Kako se usuđuješ? Vi uhodite ovdje tražeći nas i našu djecu. U subotu sam s djecom na mirnoj vožnji biciklom. Nećeš mi reći ni svoje ime... Ti si nečuven, odvratan si, stvarno jesi. Kako se usuđuješ tako se ponašati?'', može se čuti vojvoda dok bjesni na fotografa.

Izvan kadra može se čuti i vojvotkinja Catherine koja poručuje fotografu: "Ovo je naš vikend s djecom. Prošao si pored nas ispred naše kuće, vidjela sam te".

Fotograf poriče da je bio u blizini kuće, rekavši da se držao javnih cesta i da se nije skrivao nakon što je shvatio da obitelj biciklom ide prema njemu.

Vojvoda, čija su djeca bila uzrujana, onda u jednom trenutku zove svoje osiguranje na telefon, odbijajući dopustiti fotografu da se udalji prije nego što policija stigne da uzme njegove podatke.

"Hvala što ste nam pokvarili dan", poručio je za kraj princ William fotografu.

Iz Kensingtonske palače već su zatražili da se video ukloni s platformi, no iz YouTubea još nitko nije reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:38