KORUPCIJA

PRVI ČLAN ŠPANJOLSKE KRALJEVSKE OBITELJI KOJI MORA U ZATVOR! Legendarni rukometaš osuđen na gotovo šest godina iza rešetaka

Španjolska princeza Cristina i njezin muž Inaki Urdangarin
 Enrique Calvo / REUTERS

Španjolski Vrhovni sud osudio je u utorak Iñakija Urdangarina, šogora španjolskog kralja, na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog korupcije, čime mu je za pet mjeseci smanjena kazna koju mu je prošle godine izrekao sud u gradu Palmi na otoku Mallorci.

Urdangarin, 50-godišnji bivši rukometaš španjolske reprezentacije, bio je jedan od partnera u institutu Nóos preko kojeg su se organizirale konferencije, seminari i sportski događaji. Sud je ustanovio da je Urdangarin političkim utjecajem dobivao poslove na natječajima. Njegov partner i osnivač instituta Diego Torres osuđen je na zatvorsku kaznu od pet godina i osam mjeseci.

Urdangarin je suprug Cristine de Borbón, sestre španjolskog kralja Felipea VI. On je prvi član kraljevske obitelji kojem je određena zatvorska kazna.

Njegova obrana se žalila Vrhovnom sudu na odluku suda u Palmi koji ga je u veljači prošle godine bio osudio na šest godina i tri mjeseca zatvora. Njegova supruga Cristina bila je optužena a onda oslobođena. Sud je bio ustanovio da je preko supruga stekla nezakonitu imovinu i da mora uplatiti novčanu kaznu od 265.000 eura. Taj je iznos sada smanjen na 136.950 eura.

Vrhovni sud je u utorak odbacio optužbu protiv Urdangarina za krivotvorenje javnih dokumenata čime mu je smanjena kazna za pet mjeseci. Obrana je tražila da ga se potpuno oslobodi.

Urdangarin, osvajač brončane medalje 2000. na Europskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj, živi u Švicarskoj te se nalazio na uvjetnoj slobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:18