HINDUISTIČKI GURU

Sai Baba leži u bolnici u kritičnom stanju priključen na respirator

Sai Baba je završio u bolnici zbog problema sa začepljenim dišnim putovima, a prema riječima liječnika njegov je vitalni sustav stabilan
 AP Photo/Mustafa Quraishi, File

NEW DELHI - Najpoznatiji indijski duhovni vođa, 85-godišnji Sathya Sai Baba nalazi se u bolnici u kritičnom stanju, priključen je na respirator, a od dolaska u bolnicu 28. ožujka zdravlje mu se pogoršava.

Sai Baba se u bolnici našao zbog problema s začepljenim dišnim putovima, a prema riječima liječnika njegov je vitalni sustav stabilan, no liječenje mu je prijeko potrebno.

Njegovi su se sljedbenici počeli okupljati pred njegovim svetištem u gradu Puttaparti u južnoj indijskoj pokrajini Andhra Pradesh. Doživljavaju ga kao živućeg boga i životvorca koji može materijalizirati malene predmete poput prstenja.

- Govori se da mu je kraj blizu, neki sumnjaju da je već mrtav, ali da se vijest još ne objavljuje. Mjesecima se već ništa ne događa u njegovu kompleksu i sve su aktivnosti zamrle - potvrdio je tu vijest mr. Drago Plečko još 2008. godine tvrdeći da bliski izvori Sai Babi potvrđuju da se radi o kraju života jednog od najpoznatijih svjetskih gurua.

Plečko je inače autor nekoliko dokumentarnih filmova o Sai Babi.

Kontroverze oko Sai Babe krenule su od njegove 12. godine kada je počeo materijalizirati slatkiše u školi. Nedugo nakon toga pao je u komu od uboda škorpiona, iz koje je danima recitirao čitave odlomke Veda. I polako je počela rasti fama da je on inkarnacija Boga u današnjem vremenu, što je odmah osporila službena hinduistička religija. Preživio je i atentat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:22