S DJEČJEG ODJELA

Samo najbolje za lansiranje balističke rakete: Mediji bruje o jakni koju je odjenula kći (10) Kim Jong-una

Istovremeno, 60 posto stanovništva Sjeverne Koreje pati od apsolutnog siromaštva
 Profimedia/Dior.com

Kim Ju-ae, 10-godišnja kći sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, viđena je kako nosi Diorovu jaknu od 2.800 dolara dok u Sjevernoj Koreji vlada najveća nestašica hrane od 1990. godine.

Kako je 17. ožujka izvijestio KCNA Watch, otac i kći snimljeni su zajedno tijekom sjevernokorejskog lansiranja interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17.

Na fotografiji se vidi da 10-godišnja Kim Ju-ae nosi dječju jaknu s kapuljačom francuskog luksuznog brenda Christian Dior koja stoji 2800 dolara. Do tog je otkrića došao Noh Suk-jo, novinar dnevnog lista Chosun, koji je identificirao Diorov kvadratni vez utkan na jakni.

image
Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Detalj o tome kako zapravo živi sjevernokorejski diktator i njegova obitelj izašao je baš u trenutku kada ekonomski stručnjaci spekulira da zemlja, inače zatvorena od ostatka svijeta, proživljava najgoru krizu gladi od 1990. godine. Prije 33 godine u ovom vrijeme Sjeverna je Koreja proživjeli takozvani "Težak ožujak", mjesec kada je 3,5 milijuna građana umrlo od gladi.

Otprije je poznato da Kim Jong-un, diktator jedne od najsiromašnijih zemlja svijeta, koja se vodi kao neovisna socijalistička zemlja, uživa u raznim luksuzima, poput skupe i egzotične hrane, satova, odjeće, modnih dodataka i drugih zapadnjačkih predmeta koji su zabranjeni ostatku građana. Recimo, 10. listopada 2020. Kim je slikan noseći švicarski sat IWC Schaffhausen koji košta više od 10.000 dolara.

Bivši sjevernokorejski veleposlanik i prebjeg Ryu Hyun-woo, potvrdio je jednom prilikom da je primarni zadatak sjevernokorejskih diplomata izvan zemlje "kupnja predmeta s popisa luksuzne robe za obitelj Kim Jong-una". O Kimovom ekstravagantnom načinu života svjedočio je i bivši košarkaš Dennis Rodman, koji je posjetio zemlju i sklopio blisko prijateljstvo s diktatorom.

Istovremeno, 60 posto stanovništva Sjeverne Koreje pati od apsolutnog siromaštva, prema procjenama Bečkog sveučilišta za ekonomiju i poslovanje iz 2020. godine. Tamošnja vlada kontrolira sve značajne ekonomske aktivnosti zemlje, određuje razine proizvodnje, a industrije u državnom vlasništvu čine gotovo 100 posto BDP-a. Većina resursa ide u razvoj vojske i oružja.

Zbog toga je Sjeverna Koreja, koja je 70-ih bila izjednačena sa susjednom Južnom Korejom, danas na rubu bankrota, ekonomski izolirana i gotovo bez ikakve trgovine i investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:00