POSREĆILO MU SE

Silovatelja pustili na vikend iz zatvora, on uplatio listić i osvojio 8 milijuna eura: A onda je nastao kaos...

Dobitku nije mogao pristupiti zbog zatvorskih procedura, no nakon što je pušten iz zatvora 2005. godine situacija se promijenila

Zatvor Leyhill

 -/Swns/Profimedia/-/swns/profimedia

Nakon 15 godina pravne bitke, osuđeni silovatelj dobio je pristup jackpotu od 8 milijuna eura što je njegove žrtve dodatno razbjesnilo. Iorworth Hoare (70) dobitni listić kupio je u kolovozu 2004. godine tijekom slobodnog vikenda dok je služio kaznu za silovanje u otvorenom zatvoru Leyhill, prenosi Daily Mail.

Dobitku nije mogao pristupiti zbog zatvorskih procedura, no nakon što je pušten iz zatvora 2005. godine situacija se promijenila. Počeo je primati mjesečnu naknadu od 9800 eura, a 2008. pokrenuo je pravni proces za preuzimanje kontrole nad dobitkom.

Izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da više nije bilo legalnih prepreka koje bi spriječile Hoarea da pristupi osvojenom dobitku. Silovatelju je zatim isplaćen ostatak iznosa plus kamate za to razdoblje.

Kći jedne od njegovih žrtava, pokojne Shirley Woodman, pozvala ga je da novac donira u dobrotvorne svrhe. Njenu majku Hoare je pokušao silovati u dobi od 59 godina dok je šetala Roundhay Parkom u Leedsu 1988. Godinu dana kasnije osuđen je zbog pokušaja silovanja i drugih seksualnih delikta koje je počinio od 1973. do tada.

Umirovljena učiteljica tužila je silovatelja i tražila odštetu kad je čula da je osvojio jackpot, no zahtjev joj je odbijen jer žrtve seksualnih napada takve molbe moraju predati u roku od šest godina. 2008. godine izborila se za izmjenu zakona pa sad, u slučajevima ozbiljnog napada, sud ima pravo produljiti vremensko ograničenje za podnošenje zahtjeva.

Woodman je umrla prošle godine u dobi od 92 godine, no uspješno je naplatila odštetu od svog napadača koji joj je na kraju platio 56 tisuća eura i 900 tisuća eura sudskih troškova. Novac koji je dobila donirala je u humanitarne svrhe. Njezina kći Shelly (67) smatra da bi isto trebao napraviti i Hoare.

- Ljudi su mislili da moja majka juri njegove milijune, ali to nije bio slučaj. Ona se samo borila za promjenu zakona, rekla je Shelly.

Woodsman se 2012. odrekla prava na anonimnost te ju je Britansko Carstvo odlikovalo za njene zasluge. Imala je četvero unučadi i sedmero praunučadi, a bila je i aktivan član zajednice u Roundhayu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:24