POBJEDA U PRVOM KRUGU

Sin bivšeg diktatora postao novi predsjednik Filipina, naslijedit će zloglasnog Dutertea

Marcos mlađi, sin istoimenog pokojnog diktatora, položio je zakletvu ispred stotina lokalnih i stranih dužnosnika

Ferdinand Marcos mlađi

 Ted Aljibe/Afp

Ferdinand Marcos mlađi inauguriran je u četvrtak za predsjednika Filipina, ostvarivši time desetljećima duge napore za povratak svoje obitelji na najviši položaj u državi.

Marcos mlađi, sin istoimenog pokojnog diktatora, položio je zakletvu ispred stotina lokalnih i stranih dužnosnika, novinara i simpatizera u Nacionalnom muzeju u glavnom gradu Manili.

Ferdinand "Bongbong" Marcos ml. (64) je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora održanima u svibnju, što predstavlja najveću pobjedu otkako je njegov otac svrgnut s vlasti narodnim ustankom 1986. godine.

Marcos će na predsjedničkoj poziciji naslijediti izuzetno popularnog Rodriga Dutertea, koji je u svijetu postao zloglasan zbog svog smrtonosnog rata protiv droga i koji je prijetio da će, nakon što napusti svoju funkciju, ubiti osobe za koje se sumnja da preprodaju drogu.

Više od 15.000 policajaca, vojnika i osoblja obalne straže raspoređeno je po cijelom glavnom gradu zbog inauguracije.

Duterte je prije inauguracije primio Marcosa ml. u predsjedničkoj palači Malacanang, iz koje je obitelj Marcos pobjegla u progonstvo prije 36 godina.

Duterte (77) je nosio masku i košulju, karakteristično otkopčanu pri vrhu sa zavrnutim rukavima, na sastanku s Marcosom ml., kojeg je jednom opisao kao "slabića".

Inauguracija se održala nekoliko dana nakon što je vrhovni sud odbacio posljednje pokušaje da se Marcosa ml. diskvalificira s izbora i spriječi u preuzimanju dužnosti.

Marcos ml. je borbu protiv inflacije, povećanje rasta i proizvodnje hrane učinio svojim prioritetima u vrijeme kada porast cijena škodi gospodarstvu, već pogođenom pandemijom covida-19.

Marcos ml., koji djeluje poslovnije i uglađenije od Dutertea, došao je na vlast uz pomoć raširene kampanje dezinformacija na društvenim mrežama.

Skupine njegovih simpatizera preplavile su Filipine lažnim ili obmanjujućim objavama koje prikazuju njegovu obitelj u pozitivnom svjetlu, ignorirajući pritom korupciju i kršenja ljudskih prava u vrijeme 20-godišnje vladavine njegovog oca.

Za uspjeh Marcosa ml. bio je izuzetno važan savez s Duterteovom kćeri Sarom, koja je osigurala mjesto potpredsjednice s više glasova od njega.

Mnogi očekuju da će Marcos ml. biti predvidljiviji i manje nasilan nego njegov prethodnik Duterte, no aktivisti i svećenstvo boje se da bi svoju pobjedu mogao iskoristiti da učvrsti svoju vlast.

Marcos ml., koji se distancirao od vladavine svojeg oca, no nije je kritizirao, prošlog se mjeseca obvezao "uvijek težiti savršenstvu".

Za razliku od Dutertea, koji se udaljio od Sjedinjenih Američkih Država i približio Kini, Marcos ml. je naznačio da će graditi uravnoteženiji odnos s dvjema silama i ustrajao je da će podržati međunarodnu presudu protiv Pekinga glede Južnog kineskog mora bogatog resursima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:01