KLIMAVA GRADNJA

Snažne poplave skršile Trumpov zid na granici s Meksikom: Tvrdio je da je ‘neprobojan, moćan i lijep‘

Zid nije izdržao ‘povijesne poplave‘ nakon višemjesečne suše, a neka su vrata doslovno iščupana iz šarki
Zid na južnoj granici SAD-a, arhivska fotografija 
 Sandy Huffaker/AFP

Kad je 2015. godine započeo svoju predsjedničku kampanju, Donald Trump je rekao kako "nitko ne gradi zidove bolje od njega". No, ta se tvrdnja pokazala prilično upitnom, piše Guardian.

Trump je najavio da će na južnoj granici SAD-a podići "veliki zid", kako bi se spriječio neželjeni ulazak migranata iz Meksika, a uvjeravao je da će taj zid biti "neprobojan, visok, moćan i lijep".

No, kao i neke druge izjave bivšeg predsjednika, inače građevinara, ova tvrdnja nije držala vodu. A čini se da ni zid to nije uspio.

Naime, fotografije objavljene na web stranici Gizmodo, koje su se ubrzo počele dijeliti na društvenim mrežama, pokazuju da su dijelovi zida u južnoj Arizoni u užasnom stanju. Teško su ga oštetile ljetne monsunske kiše koje su vrata ograde doslovno iščupale iz njihovih šarki.

Poplava je odnijela najmanje šest takvih vrata u blizini mjesta Douglasa, objavljeno je na web stranici Joséa Manuela Péreza Cantúa, direktora neprofitne organizacije za okoliš 'Cuenca de Los Ojos'.

Drugi dijelovi zida također su oštećeni prošlotjednim moćnim monsunom, a službenik američke carinske i imigracijske službe potvrdio je da je nastala značajna šteta.

Stručnjaci su procijenili da je olujni val na jednom dijelu zida, u Silver Creeku, bio visok 7,6 metara.

Još 2020. godine, dok je Trump bio na vlasti, stručnjaci su upozorili da bi zapornica, koja služi za regulaciju protoka vode, na nekim mjestima trebala biti otvorena tijekom snažnih kiša i poplava. Stručnjaci su tvrdili kako bi se tako, uslijed naleta tona vode koja sa sobom nosi kamenje, sediment, grane drveća i druge ostatke, izbjeglo urušavanje zida dugog 1.230 km i vrijednog 21 milijardu dolara.

Zbog toga što se nalaze na udaljenim lokacijama, mnoga vrata morala bi se ručno otvarati i ostavljati bez nadzora mjesecima, objavio je Washington Post - što potencijalno omogućuje lak ulazak krijumčara i migranata u SAD.

Čini se da su vrata bila otvorena tijekom prošlotjednih oluja, no zid nije izdržao 'povijesne poplave' nakon višemjesečne suše. Prema stručnjacima za klimu sa Sveučilišta Arizona, područje Douglasa ove je godine pogodila gotovo dvostruko veća količina monsunskih padalina od godišnjeg prosjeka.

Gizmodo je za neuspjeh okrivio žurnu izgradnju i navodno zaobilaženje ekoloških propisa.

'Tko je to mogao predvidjeti? Ah da, baš svi', napisao je autor Brian Kahn, podsjećajući na članak koji je upozorio na klimatske opasnosti s kojima će zid biti suočen.

U siječnju je Joe Biden zamrznuo izgradnju graničnog zida i naredio reviziju troškova. U travnju je Ministarstvo obrane objavilo da otkazuje ugovore plaćene iz vojnih sredstava koje je prisvojila Trumpova administracija.

Trump je inzistirao na tome da će Meksiko platiti izgradnju zida, no i ta se tvrdnja pokazala lažnom.

Izgradnja je započela 2017., ali bila je opterećena problemima, uključujući tužbe i prekoračenje troškova.

Ranije ove godine, Guardian je izvijestio da se dijelovi zida koji koštaju oko 25 milijuna dolara po kilometru, mogu lako prijeći pomoću ljestava koje koštaju pet dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:11