POVIJESNA PRESUDA

Sud u Kanadi: Pokazati nekome srednji prst je Bogom dano pravo

Gesta ‘možda nije uljudna, možda nije pristojna, možda nije džentlmenska, no unatoč tome, ne povlači za sobom kaznenu odgovornost‘

Ilustracija

 Igor Stevanovic/Alamy/Alamy/Profimedia/Igor Stevanovic/alamy/alamy/profimedia

Pokazati susjedu srednji prst možda nije pristojno, ali je prema kanadskom ustavu ta gesta zaštićena kao dio prava osobe na slobodu izražavanja, presudio je sud.

Sudac Dennis Galiatsatos iz francuske pokrajine Quebec je u odluci na 26 stranica odbacio je tužbu protiv muškarca optuženog za uznemiravanje svog susjeda u predgrađu Montreala, piše Guardian.

‘Da budem potpuno jasan, nije zločin pokazati nekome srednji prst‘, rekao je u presudi izrečenoj 24. veljače.

‘Pokazivanje srednjeg prsta Bogom je dano, poveljom utvrđeno pravo koje pripada svakom Kanađaninu‘, dodao je, pozivajući se na kanadsku povelju o pravima i slobodama.

Optuženog Nealla Epsteina, učitelja i oca dvoje djece, policija je uhitila u svibnju 2021. jer je prijetio svom susjedu u Beaconsfieldu u Quebecu i rugao mu se.

Gesta ‘možda nije uljudna, možda nije pristojna, možda nije džentlmenska, no unatoč tome, ne povlači za sobom kaznenu odgovornost‘, presudio je Galiatsatos.

Sudac je dodao da je u ovom slučaju ‘sud zapravo sklon uzeti čitav spis i baciti ga kroz prozor‘, ali to neće učiniti jer ‘prostorije suda u Montrealu nemaju prozore‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:30