NAJTEŽI UDARAC

Trump je zadnja 24 sata bijesan, uhvatio se telefona i mahnito zove saveznike. Ima samo jednu poruku

Navodno ga suradnici obuzdavaju da ne objavi novo priopćenje jer vjeruju da će napraviti više štete nego koristi
 Brendan Smialowski

Još i prije nego što se znalo kako će se odigrati američki predsjednički izbori, pretpostavljalo se kako će izgledati ne bude li Donald Trump pobjednik. Sam Trump mnogo je puta izjavio da u životu postoje samo pobjednici i gubitnici, a on spada u one prve. Sve zanima kako to trenutno izgleda unutar Bijele kuće nakon što kje postalo jasno da je on taj "luzer".

No za razliku od prethodnih godina, informacije iz Bijele kuće ne cure tolikom jačinom van. Prema posljednjim informacijama, Trump je još u subotu bio uvjeren da postoji šansa. Prema neimenovanim izvorima iz Bijele kuće, nastavio je tvrditi da je najbolja strategija negirati izborne rezultate, osporavati ih i čekati da se nešto dogodi.

Borba je završena

Trump je suradnicima još u petak navodno ponovio da ne namjerava priznati poraz na izborima. Okružio se pouzdanicima poput Rudyja Giulianija, bivšeg gradonačelnika New Yorka, i sinovima, koji ustraju u tvrdnjama da se događa nešto čudno, jer kako inače objasniti da se Trumpova prednost magično istopila. Trump navodno provodi ove dane gledajući televiziju, hraneći se ohrabrenjima svog uskog kruga te se žesti jer smatra da se u medijima ne raspravlja dovoljno o krađi izbora, nepoštenom sustavu i sličnim temama. Još se nije maknuo iz Bijele kuće, ljutito naziva dosadašnje saveznike i traži da javno istupaju braneći ga. Navodno se tužio da je njegov odvjetnički tim slabo pripremljen za postizborne izazove vezano za osporavanje rezultata.

Mnogi smatraju da mu je jedna od pogrešaka to što je poslao sinove i prilično omraženog Giulianija da budu glavna lica njegove priče o ukradenim izborima. Svoje suradnike pitao je kako to da više republikanaca ne istupa u javnosti s tvrdnjama o izbornim nepravilnostima. No ovaj put njegov spin ne nailazi na plodno tlo. Predstava nije progutana kao što je to bilo u slučaju njegove objave kandidature u Trump Toweru, kad je unajmio i platio glumcima da mašu zastavicima i skandiraju za kamere.

Za dlaku

Navodno ga suradnici obuzdavaju da ne objavi novo priopćenje jer vjeruju da će, kao i toliko puta ranije na primjerice Twitteru, napraviti više štete nego koristi. No predsjednik nikad nije slovio za racionalnog čovjeka i osobu koja sluša ikoga osim sebe. Dio njegovih suradnika već razmišlja tko bi mu mogao priopćiti da će uskoro morati potpisati kapitulaciju. Borba je završena.

Navodno čak i Trump nije dovoljno poblesavio da ne shvaća da od njegovih pravnih tužbi, koje su ovih dana pljuštale u ključnim saveznim bojišnicama, neće biti ništa. Njegov argument da ne treba uvažiti svaki glas, teško da bi mogao potvrditi Vrhovni sud, čak i s tri suca koje je imenovao predsjednik Trump. Trump će se morati zadovoljiti s činjenicom da je polarizirao naciju, da je kao autsajderska TV zvijezda proveo četiri godine u najmoćnijem svjetskom uredu i da je mudrom strategijom skoro osvojio još jedan mandat.

Nažalost, nije bilo dovoljno vremena za njegove izuzetno uvjerljive "live" nastupe po saveznim državama koje su odlučivale izbore. Kao što je došao na vlast uz tanku većinu, tako je vlast izgubio, za dlaku.

Produljeni izbori

Njegov potpredsjednik, Mike Pence, u javnosti nije viđen još od srijede ujutro, a navodno pokušava umiriti uskoro bivšeg predsjednika lobirajući za novčane donacije za parnice koje planira. Petak ujutro Trump je navodno proveo gledajući televiziju, bijesan i umoran od teškog tjedna, i dalje začuđen da ga njegovi pristaše žustrije ne brane. Očekivao je možda rat na ulicama, ali do njega zasad nije došlo.

"Više se ne radi o jednim izborima", napisao je na Twitteru u petak.

"Riječ je o čestitosti našeg izbornog procesa. Borit ćemo se svim pravnim sredstvima kako bi američki narod imao povjerenja u našu vladu. Nikada se neću prestati bori za vas i našu naciju", poručio je Trump pristašama. No cjelokupna je američka, a već i svjetska javnost, umorna od produljenih izbora. Protivnički stožer poziva na strpljenje, ali jasno je tko je pobjednik. Čini se da je to jasno i predsjedniku Trumpu, no odustati je teško. Navodno niti je pripremio gubitnički govor niti je razmislio što u slučaju poraza.

"Trenutno je u borbenom modu. Smatra da je u njegovom interesu da se bori do kraja", izjavio je jedan suradnik. Planira iskoristiti sve pravne mogućnosti da ospori izbore i tek onda predati vlast. Neki se pitaju hoće li, nakon što se malo smiri i shvati da je došao do kraja puta, pokušati posljednjim potezima uzburkati političke vode u Washingtonu.

U Ovalnom uredu sjedi još 70-ak dana. Predsjednici su skloni potpisivati predsjedničke uredbe iako od toga ima malo koristi jer nasljednik ih može jednim potezom pera ukinuti. Postoji mogućnost i predsjedničkog oprosta osuđenicima. Poznavajući Trumpa, on bi mogao pokušati što više otežati početak radnog mandata svom nasljedniku.

No bez obzira na svoje priče, prije svega je zainteresiran za sebe i svoj postizborni život. Čini se da kupuje vrijeme za suočavanje s porazom, kako bi ga lakše objasnio drugima ili kako bi pripremio teren za idući potez.

"Nije lako izgubiti, ni meni, ni ikome", izjavio je u začuđujuće pomirljivom tonu na presici koju je održao nakon što su počeli curiti rezultati u saveznih državama. No to je bio, čini se, trenutak slabosti. Idućih dana ponovno je pretvorio u tipičnog ratobornog Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:02