SUD U NEW YORKU

Trumpova obiteljska tvrtka proglašena krivom: Zaposlenicima nije davao povišice, nego stanove i školarine

Ovo je prvi put da je obiteljska tvrtka koju čine klubovi za golf, hoteli i agencije za nekretnine, osuđena u kaznenom postupku

Trump Tower

 Gina M Randazzo/Zuma Press/Profimedia/Gina M Randazzo/zuma Press/profimedia

Obiteljska tvrtka Donalda Trumpa, Trump Organization, proglašena je u utorak krivom za financijsku i za poreznu pronevjeru nakon sudskog postupka u New Yorku, u kojemu se nije sudilo bivšem republikanskom predsjedniku.

Ovo je prvi put da je obiteljska tvrtka koju čine klubovi za golf, luksuzni hoteli i agencije za nekretnine, osuđena u kaznenom postupku, istaknuo je u priopćenju glavni tužitelj Manhattana Alvin Bragg.

Premda se nije sudilo osobno Trumpu i premda je dosuđena novčana kazna razmjerno mala u odnosu na veličinu tvrtke, riječ je o pravosudnom porazu bivšeg predsjednika (2017.-2021.) koji je službeno kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024.

Porota suda na Manhattanu koja se u ponedjeljak povukla na vijećanje nakon više od mjesec dana suđenja, "proglasila je Trump Corporation i Trump Payroll Corporation krivima po svih 17 točaka optužnice", dodao je glavni tužitelj Alvin Bragg, demokratski zastupnik.

Presuda će se donijeti 13. siječnja 2023., rekle su njegove službe. Tvrtki prijeti maksimalna novčana kazna od 1,61 milijun dolara. Nema opasnosti da bi Trump Organisation mogao biti raspušten jer nema takvog mehanizma u newyorškom zakonu, međutim, ova presuda mogla bi utjecati na moć poslovanja i dobivanje zajmova i ugovora.

Trump je već najavio da će se žaliti na presudu, rekavši da je razočaran i ovaj slučaj pnovno opisao ‘lovom na vještice‘.

Podsjetimo, svjedoci su tijekom postupka ispričali kako je tvrtka djelatnicima umjesto davanja povišice kupovala stanove i plaćala školarine. Koristili su neobične financijske aranžmane kako bi kontrolirali zaposlenike.

image

Alvin Bragg

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
image

Kazneni sud u New Yorku

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image

Donald Trump

Stringer/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:03