REKAO IM SVE

UHIĆENI OPERATIVAC ISIS-a SE NAKON UHIĆENJA SLOMIO I PROPJEVAO Amerikancima otkrio uznemirujući plan džihadista

Šef jedinice za kemijsko naoružanje Islamske države nalazi se u zatvoru u iračkom Erbilu
 Reuters

Američki vojni dužnosnici za New York Times potvrdili su vijest da se šef jedinice za kemijsko naoružanje Islamske države nalazi u zatvoru u iračkom Erbilu i da je podvrgnut ispitivanju. Amerikanci i Iračani žele saznati što teroristi namjeravaju sa zabranjenim supstancama u Iraku i Siriji, a dobra vijest je da zarobljenik - surađuje!

Muškarac je identificiran kao Suleiman Daoud al-Afari, ekspert za kemijsko i biološko oružje koji je nekada radio za iračku vojsku u vrijeme Sadama Huseina.

Vojni dužnosnici kažu da je al-Afari, inače jedan od utjecajnijih pripadnika IS-a, uhićen još prije mjesec dana nakon munjevite akcije američkih komandosa. U zarobljeništvu se vrlo brzo slomio i Amerikanci nisu imali pretežak posao nagovoriti ga da 'propjeva'. Terorist je u detalje opisao kako je teroristička skupina otrov iperit stavljala u granate i njima gađala civile i vojne protivnike. Al-Afari je rekao da nisu željeli samo ubiti što više ljudi, već ih što više i osakatiti...

Ministarstvo obrane naglasilo je kako nema nikakvih namjera zadržati zarobljenika u svojim rukama, već ga žele samo ispitati i poslije ga proslijediti Iračanima i Kurdima.

- SAD nema planove uspostaviti nekakav zatvor za zadržavanje pripadnika Islamske države, a jasno je da ih nećemo slati u Guantanamo - rekao je neimenovani vojni dužnosnik za New York Times.

Al-Afari je zarobljen prošlog mjeseca nakon jedne od rijetkih kopnenih akcija Amerikanca i to elitne jedinice Delta komandosa. Na iračko tlo, prvi put nakon 2011. godine, poslano je 200-injak specijalaca čiji je zadatak bio uhititi ili ubiti operativce ISIS-a.

- Zahvaljujući Iračanima i Kurdima uspostavili smo nekoliko sigurnih kuća i redovito provodili racije kako bi pronašli lidere Islamske države - rekli su iz Ministarstva obrane dodavši da im je ogledni primjer bila likvidacija prvog čovjeka IS-a zaduženog za trgovinu naftom i plinom. Abu Sayyaf je ubijen u svibnju prošle godine kada su Delte upale u Siriju helikopterima, ubili terorista i munjevito se vratile u Irak.

Tada je uhićena i njegova supruga Umm Sayyaf koja je Amerikanci dala važne informacije o trgovini nafte na području Sirije, ali i o ISIS-ovom unosnom biznisu otmica i preuzimanja otkupnina. U američkom zarobljeništvu bila je tri mjeseca i nakon toga je predana Kurdima koji joj sude, između ostalog, i zbog ubojstva američke humanitarke Kayle Muller.

Međutim, uhićenje al-Afarija je još značajnije za koaliciju budući da imaju priliku iz prve ruke saznati sve o korištenju zabranjenih otrova u sirijskom ratu. Ali što je još važnije, sada bi se konačno moglo saznati odakle džihadisti nabavljaju kemijsko oružje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:47