PANIKA U RUSIJI

Ukrajina u najvećoj tajnosti dobila priliku koju ne smije propustiti: ‘Ovo bi moglo promijeniti sve!‘

Trenutno su ruske snage u određenoj prednosti i posljednjih su mjeseci ostvarile određene prodore, pogotovo na sjeveroistočnoj strani bojišta

Volodimir Zelenski; ispaljivanje ATACMS projektila; Joe Biden

 Profimedia

Kada je nedavno Kongres konačno odobrio pomoć Ukrajini vrijednu 61 milijardu dolara, počelo se nagađati kakvo će se oružje naći na popisu. Spominjale su se rakete dalekog dometa ATACMS, ali "navodno", a sada se otkrilo da su ih Ukrajinci već dobili i prije izglasavanja u Kongresu, kao i to da se dobar dio već otprije nalazi u skladištima u Njemačkoj i Poljskoj i u niskom startu čeka isporuku Kijevu.

O tome je već u ožujku izvijestio Glas Amerike. Podsjetimo, u rujnu 2023. SAD je Ukrajini isporučio rakete ATACMS, ali manjeg dometa, s radijusom od oko 160 kilometara. U listopadu 2023. ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da ih je Ukrajina prvi put upotrijebila, ali nije precizirao koje su mete pogođene. Ova nova serija projektila, prema The Wall Street Journalu, također je dostavljena tajno, što se pokazalo točnim.

Naime, Sjedinjene Države tajno opskrbljuju Ukrajinu projektilima dugog dometa ATACMS posljednjih tjedana, a Ukrajina ih je prvi put upotrijebila prošli tjedan, izvijestili su Reuters i Associated Press, pozivajući se na američke dužnosnike. Podsjetimo, već je 17. travnja tim raketama gađana vojna baza Džankoj na anektiranom Krimu, koji je oko 165 km udaljen od ukrajinske linije bojišnice.

Projektili su, navodi pak BBC, bili uključeni u paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 milijuna dolara koji je odobren 12. ožujka, prema izvoru Reutersa koji je želio ostati anoniman. Nije precizirao koliko je točno projektila poslano. I, konačno, 24. travnja State Department potvrdio je isporuku projektila dugog dometa Ukrajini. "SAD je poslao u Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS koje će koristiti samo na ukrajinskom teritoriju, odnosno neće se njima smjeti gađati ruski teritorij", priopćio je State Department. Doduše, tu Amerikanci misle na međunarodno priznate granice Ukrajine, a ne na ono što Rusija smatra svojim teritorijem, poput Krima i Donbasa, koje je proglasila svojim područjem.

I ruska prorežimska agencija RIA Novosti tvrdi da je Pentagon upozorio Kijev da ATACMS može koristiti samo "unutar suverenog ukrajinskog teritorija".

"Mogu potvrditi da je SAD isporučio rakete dugog dometa ATACMS Ukrajini prema izravnim uputama predsjednika Joe Bidena", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel i dodao da su rakete stigle u Ukrajinu već u travnju.

Reuters, pak, tvrdi, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, da se administracija predsjednika Joea Bidena dugo dvojila treba li Ukrajini poslati projektile dometa do 300 km. Pentagon se bojao da bi Ukrajina tim projektilima gađala ciljeve duboko u Rusiji. No, Washington je promijenio mišljenje kada se uspostavilo da Rusija koristi sjevernokorejske projektile (govori se o stotinama tisuća koje je Kim Jong-un predao Rusiji) unatoč američkim upozorenjima.

image

ATACMS raketni sustav

U.s. Army/Avalon/Profimedia

Osim toga, smatraju da Ukrajina mora obraniti i svoju, prije svega, energetsku i komunalnu infrastrukturu koja je posljednjih tjedana primarni cilj ruskih raketa, pogotovo u Harkivu i Odesi. Podsjetimo, Rusi upozoravaju da će Harkiv biti sravnjen sa zemljom i pozivaju stanovništvo da se evakuira, jer je taj grad postao jedan od primarnih ciljeva ruske agresije, ali sada bi se, smatraju neki vojni analitičari, stvari mogli promijeniti. "Upozoravali smo Rusiju da to ne radi, ali oni su nastavili s napadima", rekao je izvor iz Bijele kuće Reutersu.

I dosad su Amerikanci tim dalekometnim raketama opskrbljivali Ukrajinu, ali je njihov domet bio 160, a sada je i do 320 km. Stoga mnogi analitičari smatraju da bi projektili ATACMS (a nije isključeno i da Njemačka popusti te isporuči im svoje Tauruse, također pod uvjetom da ne smiju gađati ciljeve na području Rusije) mogli imati velik utjecaj na daljnji tok borbi i donijeti promjene na bojištu.

Trenutno su ruske snage u određenoj prednosti i posljednjih su mjeseci ostvarile određene prodore, pogotovo na sjeveroistočnoj strani bojišta. Američki Institut za proučavanje rata (ISW), prenosi RSE, navodi da će isporuka "projektila dugog dometa ATACMS omogućiti ukrajinskim snagama da oslabi ruske puteve opskrbe i logistiku te zaprijeti ruskim aerodromima i skladištima goriva i streljiva duboko iza linija". Doduše, navode, bude li se čekalo s isporukom, Rusi bi mogli u narednim mjesecima osigurati "obranu" od takvih napada.

Ova nova verzije raketa ATACMS, naoružane kazetnim streljivom, omogućava ukrajinskim snagama da pokrenu učinkovitije napade na vojne aerodrome. Ovi udari mogli bi prisiliti ruske snage da pomaknu svoje zrakoplove dalje u dubinu svog teritorija, pogotovo bi to bilo pogubno za rusku helikoptersku flotu koja bi zbog povlačenja u unutrašnjost ruskog teritorija bila manje učinkovita, navodi se u izvješću ISW-a, pogotovo jer su "helikopteri puno aktivniji od ruskog zrakoplovstva".

ISW napominje da će ukrajinski napadi na ruske logističke baze ili aerodrome u pozadini vjerojatno biti operativno efikasniji ako ih ukrajinske snage "uspješno koordiniraju s kopnenim operacijama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:04