POTPUNO LUDILO

Zavladala manija zbog estetskih operacija, uključila se i država: ‘Želimo lijepo izgledati i onda se dobro udati‘

Jedna od prijestolnica svjetskog konzervativizma u vrhu je po broju estetskih zahvata. Takve bi se brojke prije očekivale u Brazilu
 Ali Khaligh/Middle East Images Via Afp

Iran je poznat po plastičnoj kirurgiji. Međutim, posljednjih nekoliko godina broj zahvata je tako drastično skočio da su liječnici zabrinuti ne samo za psihičko zdravlje pacijenata, nego i za nacionalni identitet, piše u velikom članku Financial Times.

"Zbog invazivnih zahvata iskrivljava se autentičnost iranskog lica", rekao je za FT Babak Nikoumaram, predsjednik Iranskog društva plastičnih i estetskih kirurga. "Irancima se nameću neprikladni standardi zapadnjačke ljepote", komentirao je taj liječnik.

Iran je na svjetskoj ljestvici u estetskim zahvatima 2022. godine zauzimao visoko 12. mjesto. Bio je na 18. mjestu 2016. godine. Najpopularniji zahvat i dalje je rinoplastika odnosno korekcija nosa, a slijede liposukcija, korekcija kapaka, zahvati na području trbuha i povećanje grudi. Na globalnoj razini najčešće se traži liposukcija, a slijedi povećanje grudi.

U 2022. godini u Iranu je izvedeno 320.000 zahvata, prema podacima Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju (ISAPS). Ta brojka obuhvaća kirurške i nekirurške zahvate. Za usporedbu, 2016. godine bilo je 151.000 zahvata.

Međutim, to je samo početak priče. Babak Nikoumaram tvrdi da samo neki iranski plastičari daju podatke ISAPS-u. Osim toga, liječnici nemaju obvezu dostave podataka ni iranskim tijelima. Prema njegovoj procjeni, brojke su puno veće, a Iran je vjerojatno u svjetskom top 5 po broju zahvata. Ako je to točno, onda je Iran u bliskom društvu Sjedinjenih Država (broj 1), Brazila (broj 2, a broj 1 po kirurškim zahvatima) i Japana (treći). Četvrti je Meksiko, a peta Njemačka.

image

Mlade Iranke ispred Sveučilišta u Teheranu

Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

Da je riječ o ozbiljnoj temi u Iranu, govori podatak da je ministar unutarnjih poslova javno objavio da će svi koji su drastično promijenili svoj izgled morati izvaditi nove dokumente.

Žene se, dakako, više odlučuju za estetske zahvate. Oko 80 posto operacija izvedeno je na ženama. Iako je riječ o izrazito konzervativnoj zemlji, koja živi duboko uronjena u patrijarhat i kojoj je na čelu vjerski vođa, a od žena se traži da budu zamotane u veo, to nije utjecalo na popularnost blogerica koje se bave ljepotom i "furaju" na izgled. Najmanje 6000 profila na Instagramu i drugim platformama promovira estetsku kirurgiju. Ti su profili izuzetno praćeni. "To je nova društvena norma. Ljudi osjećaju pritisak da budu u tijeku", kaže Marjam (34) koja je napravila nekoliko operacija. Popravila je nos i čeljust. Ona je osobna trenerica i njezin je izgled bitan dio poslovne strategije. "U našem društvu dominira stav da ljepše žene imaju bolje izglede za dobru udaju i dobar posao", rekla je za FT.

"Iranke žele biti kao žene u inozemstvu. Lijepo izgledati i onda se dobro udati", rekla je instruktorica fitnessa Neda (25). Čini se da je zbog lijepih lica na ekranima porastao pritisak u "stvarnom" životu.

Taraneh (34) je arhitektica koja je bila na rinoplastici i nekoliko tretmana botoksom. "Djevojke se osjećaju nesigurno zbog onoga što vide na ekranima", smatra ona.

Plastična kirurgija, piše FT, prije je bila nešto čime su se bavili bogati i sredovječni. Međutim, danas za njom posežu mlade djevojke koje dolaze iz svih društvenih skupina.

"Mnogi su još u srednjoj školi", kaže Alireza Mesbahi, plastični kirurg i tajnik Društva za rinoplastiku. To što je gospodarsko stanje u Iranu jako loše ne utječe na potražnju. Za one plićih džepova klinike i banke imaju posebne programe otplate.

Iransku industriju ljepote potiče i interes izvana. Naime, cijene zahvata manje su nego u bogatijim okolnim arapskim zemljama, Europi i Americi. Prema podacima ISAPS-a, strani klijenti čini 8,5 posto svih zahvata. Naime, operacija nosa u Americi prosječno stoji 6000 dolara, a to ne uključuje anesteziju i druge dodatne troškove. U Iranu kompletan trošak iznosi između 800 i 2000 dolara.

Babak Nikoumaram protivi se maniji koja je zavladala u Iranu te ističe da postoje i oni koji stavljaju svoj potpis na zahvate koje izvodi tehničko osoblje. Neki spominju manjak osoblja na drugim medicinskim odjelima, a neki govore o teškoćama koje mogu pratiti zahvate poput smanjenja nosa. "Postoje pravila kod mijenjanja konfiguracije zgrada. Zašto ne bi postojalo isto i za transformiranje ljudskih lica", poručuje Nikoumaram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:48