23 GODINE ZATVORA

Zbog ‘nečuvenih pogrešaka‘ sud poništio presudu Weinsteinu za silovanje 2020.: ‘Žrtve će morati opet proći kroz to...‘

Optužbe protiv Weinsteina počele su 2017. i pokrenule pokret #MeToo koji je razotkrio seksualno zlostavljanje u Hollywoodu

Harvey Weinstein

 Etienne Laurent/Afp

Osudu holivudskog mogula Harveya Weinsteina za silovanje iz 2020. godine poništio je najviši sud u New Yorku. Do poništenja je došlo na temelju toga što Weinstein nije imao pravedno suđenje, piše BBC.

U odluci donesenoj s četiri glasa za prema tri protiv, sud je zaključio da je predsjedavajući sudac pogriješio dopustivši tužiteljima da uvedu svjedočenja žena koje su tvrdile da ih je Weinstein napao iako nisu bile dio optužbi protiv njega.

Žalbeni sud zaključio je i da je sudac pogoršao svoju pogrešku dopustivši da Weinstein bude ispitivan na način koji ga je prikazao u "jako štetnom" svjetlu.

"Lijek za te nečuvene pogreške je novo suđenje", odlučio je sud.

Jedan od sudaca koji se nije slagao s tim rekao je da tom odlukom ‘ovaj sud nastavlja sprečavati ono za što su se borile žrtve seksualnog nasilja u sustavu kaznenog pravosuđa‘.

Optužbe protiv Weinsteina počele su 2017. i pokrenule pokret #MeToo koji je razotkrio seksualno zlostavljanje na najvišim razinama holivudske filmske industrije i šire.

Weinstein se suočio s dva suđenja: onim u New Yorku, gdje je 2020. osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja dviju žena, te u Kaliforniji, gdje je prošle godine osuđen na 16 godina zbog silovanja žene u hotelu na Beverly Hillsu.

Jedna presuda ne utječe na onu drugu.

Weinstein služi kaznu od 23 godine zatvora nakon što je osuđen u veljači 2020. da je spolno napao bivšu pomoćnicu producenta 2006. i da je silovao glumicu 2013.

Sada će biti na okružnom tužitelju Manhattana, Alvinu Braggu, čiji je prethodnik Cyrus Vance pokrenuo slučaj, da odluči hoće li ponovno suditi Weinsteinu.

Weinsteinov odvjetnik Arthur Aidala rekao je za New York Times da je ta odluka pobjeda i za njegovog klijenta i za svakog optuženika u državi New York te je pohvalio žalbeni sud jer ‘podržava najosnovnija načela koje bi optuženik trebao imati na suđenju‘.

Dodao je da njegov klijent nije odmah obaviješten o presudi.

Douglas Wigdor, odvjetnik koji je zastupao osam osoba koje su tužile Weinsteina, rekao je da je ova odluka ‘velik korak unazad‘ kada je riječ o pozivanju na odgovornost onih koji su počinili seksualno nasilje.

- Žrtve će sada morati prolaziti kroz još jedno suđenje, rekao je Wigdor.

Presudu se smatralo prekretnicom za pokret #MeToo, u kojem su žene optužile stotine muškaraca u svijetu zabave, medija, politike i na drugim poljima da su ih zlostavljali.

Weinstein je bio jedan od osnivača studija Miramax. Njegov istoimeni filmski studio podnio je zahtjev za stečajem u ožujku 2018.

Weinstein je prošle godine u Kaliforniji u odvojenom slučaju osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja glumice u Los Angelesu 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:35