ŽIVOTNA PRIČA

Život poznate dizajnerice: ‘Prvi posao bio mi je prodavanje džempera, a onda sam doznala da su punjeni drogom...‘

Krajem 1991., njen brend Ghost bio je u velikom usponu. Na proslavu Nove godine u Oxfordshireu pojavila se u pratnji svog psa Woofyja
 Instagram/sarne_uk

- Bila sam nezaposlena samohrana majka na pragu četrdesete kad sam pokrenula svoju modnu marku - Ghost. Bila je 1984., doba kad su zaposlene žene morale obavljati više zadataka. Odjeća je trebala biti praktična, prikladna za trčanje za autobusom, trčanje u školu, pranje ili odlazak na sastanak, piše Tanya Sarne za Daily Mail.

Sarne je htjela proizvoditi odjeću koja ističe ženstvenost, dok se istovremeno može baciti u perilicu i sušilicu rublja te ju nije potrebno glačati. Ghost je kasnije ostvario maloprodajni promet od gotovo 20 milijuna funti i prodavao se širom svijeta.

- Imala sam 19 godina i šezdesete su bile u zamahu, talijanski filmski producent Franco Cancellieri ponudio mi je posao glumice. Rekao mi je da snima film s talijanskim srcolomcem Rossanom Brazzijem i pitao me želim li ići u Rim s njim i njegovom suprugom. Tako sam završila u Italiji, rekla je Tanya.

Prvi dan razgledavala je grad i upoznavala Rossana koji ju je pozvao na večeru s njim i njegovom ženom. Nakon večere, Rossan ju je odveo u spavaću sobu gdje je na krevetu bila krupna žena s bijelom kosom nagomilanom na glavi. Ležala je na najvećem krevetu koji je Sarne ikad vidjela okružena bijelim pudlama.

- U sobu je ušao krajnje neprivlačan mladić, Rossano se okrenuo prema meni i pristojno me upitao bih li vodila ljubav s tim mladićem. Objasnio je da je to njihova zabava prije odlaska na večeru. Žurno sam izašla iz sobe i uputila se natrag u London, prisjeća se Sarne.

Krenula je na tečaj za modeling i upisala se u agenciju. Zbog svojih oblina, jedini posao koji je uspjela dobiti bilo je poziranje u donjem rublju i krznu. Ubrzo je zaključila da ni to nije njen poziv pa je postala go-go plesačica. Dok su druge plesačice izlazile s mušterijama, ona nikad nije pokleknula.

Prisjetila se večeri kad je upoznala Tonyja Bootha koji ju je oborio s nogu. S trinaest godina starijim Boothom bila je u vezi tri mjeseca. Godinama kasnije na jednoj je zabavi upoznala njegovu kćer Cherie Blair kojoj je spomenula da je poznavala njenog oca, a ona joj je hladno odbrusila "ti i još stotine drugih".

Prije nego sam upoznala Andrewa, čovjeka kojeg obožavam i koji je desetljećima moj razum i stabilnost, bilo je još puno slomljenih srca i razočaranja.

- Hej Tarn, vjenčat ćemo se sutra ujutro. Chelsea Old Town Hall u 11.30. To ti je moj rođendanski dar, rekao joj je dečko Michael.

Zurila je u njega bez riječi. Sutradan joj je bio 24. rođendan, a njegov dar joj je bio on sam. Pretpostavljao je da će reći da bez da se posavjetovao s njom. Iako ga je voljela, mogućnost holivudske avanture bila je predobra da bi se propustila. Našla se u Los Angelesu koji nije bio ono što je očekivala. Mislila je da će biti glamurozno, toplo i puno sunca, no umjesto toga je bilo mračno, hladno i često je padala kiša.

- Bila sam sretna što Michael uživa u uspjehu, no otkrila sam da sam odjednom nitko. Naši susjedi su svrstani među najfinije ljude u Hollywoodu. Do nas je živjela Sybil Burton (Richardova bivša žena). Povremeno bi Michael dolazio kući s novim prijateljima. Jedan od njih bio je tada 32-godišnji Jack Nicholson. Kao i gotovo svi drugi koje je moj muž doveo, nije obraćao pozornost na mene, rekla je Tanya.

Bili smo u Hollywoodu oko četiri tjedna kad mi je Michael predložio da odemo u Europu s njegovim prijateljem Romanom Polanskim gdje je trebao raditi na filmu. On je smatrao da je to odlična ideja, ali se Tanya protivila odlasku. Jednostavno nije htjela odsjesti u kući filmske zvijezde koju nikad nije upoznala.

9. kolovoza 1969. probudili su se uz vijest da su svi u toj kući ubijeni - uključujući petero ljudi i nerođenu bebu. Nisu se mogli oteti dojmu da su to mogli biti oni. Kasnije se doznalo da je ubojstva počinio kult Charlesa Mansona. Hollywoodski san postao je noćna mora.

- Vratila sam se u London sa svojih dvoje djece, Claudijom i Williamom, iz Brazila gdje je Michael snimao film. Stvari između supruga i mene nisu bile dobre, novac nam je ponestajao i hitno sam morala pronaći posao. Bila sam u očaju kad sam naletjela na poznanika iz Brazila, ispričala je.

Rekla mu je da traži posao, a on joj je rekao da uvozi džempere od alpake iz Perua. Prihvatila je ponudu i počela prodavati džempere trgovinama čije je kontakte nalazila u magazinima. Unutar nekoliko mjeseci zaradila mu je malo bogatstvo i širila svoj popis kupaca i trgovaca. Kasnije je doznala da je u džemperima uvozio kokain i završio u zatvoru.

Tri mjeseca nakon supruge i djece, i Paul se vratio iz Brazila. Nije znala s kim je tamo živio, ali nije ju bilo ni briga te su se razišli. Odlučila je pokrenuti vlastiti posao u svijetu mode. Počeo joj se udvarati računovođa koji je bio na čelu uspješne modne tvrtke. U početku ga je odbijala, no kasnije je posustala. Naučio ju je mnogo o vođenju posla te ju je upoznao s brojnim ljudima.

Obiteljski prijatelj posudio joj je 1000 funti za pokretanje posla, a kad je u banci tražila zajam u istom iznosu menadžer joj je rekao: "Ti si žena. Što ti znaš o poslu?". Srećom, u drugoj banci odobrili su joj kredit.

Istovremeno, situacija kod kuće se pogoršala. Michaelu je umro otac i bio je neutješan, a računovođa ju nije htio pustiti iako nije htjela nastaviti aferu. Jedne noći kad je odlazila s posla, dočekao ju je u autu. Kad se vratila kući, Michael ju je pozvao u spavaću sobu i udario ju po licu te joj slomio nos. Vidio je da ulazi u računovođin auto i mislio da ga vara.

- Ovaj događaj bio je kap koja je prelila čašu, apsolutni kraj mog braka. Zamolila sam podstanara da iseli i preselila se u njegovu sobu. Michael je postao sve gori, gađao me vrućim čajem i rezao telefonske žice. Nikad nije bio nasilan, ali očeva smrt ga je duboko pogodila, rekla je Tanya.

image
Photoshot/Avalon/Profimedia/Photoshot/avalon/profimedia

Krajem 1991., njen brend Ghost bio je u velikom usponu. Pozvana je na proslavu Nove godine u Oxfordshireu gdje se pojavila u pratnji svog psa Woofyja. Domaćica nije bila sretna što je došla sa psom, ali je on pristojno se sakrio u kut i spavao. Sve je dobro išlo dok pijana žena nije pala preko njega, zbog čega je uzvratio ugrizom. Nije je ozlijedio, no zamolili su je da napusti zabavu.

- Glas iza mene upitao je jesam li dobro i može li kako pomoći. Poznavala sam taj glas, topao i melodičan. Okrenula sam se i ugledala Andrewa koji mi je donio piće i uvjerio me da jadni pas ima potpuno pravo biti ljut na pijanu ženu koja se prevrnula na njega, rekla je Tanya.

Otpratio ju je u hotel, ali je znala da je među njima započelo nešto izvanredno. Više od 30 godina kasnije ljubav i dalje traje, a Michael joj je stari prijatelj s kojim uživa u društvu njihove djece i unuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:14