SRAMOTA U ZAGREBU

Na Trešnjevci zašarana bista skojevca kojeg su ustaše strijeljale u dobi od 25 godina

Njegova bista na Trešnjevci stoji išarana već danima. Zašto nije na obnovi ili kada je u planu njeno čišćenje, u Gradu Zagrebu nam nisu odgovorili
Devastirana bista Jože Vlahovića
 Darko Tomaš/Cropix

Bista Jože Vlahovića, skojevca koji je ubijen za vrijeme NDH zato što se borio za ideale i ono za što je vjerovao da je sloboda, koja stoji na Trešnjevci u parkiću u Novoj cesti, zašarana je plavim sprejem, te tako devastirana. Na postamentu je napisano JNA, iako Vlahović, nije mogao biti dio JNA, jer je umro u rujnu 1941. godine kada su ga strijeljale ustaše.

Već brzinskim pogledom na Wikipediju može se vidjeti da se radilo o mladiću koji je odrastao u siromašnoj radničkoj obitelji, i stanovao na Trešnjevci. Završio je osnovnu školu, dva razreda gimnazije i metalski zanat, koji je izučio u tvornici lustera Lux, a kasnije je prešao kod privatnog majstora.

image
Devastirana bista Jože Vlahovića
Darko Tomaš/Cropix

Postaje jedan od rukovoditelja sindikalne omladine Ujedinjenog radničkog sindikalnog saveza, te je 1932. primljen u SKOJ. Nekoliko puta je uhićivan. Godine 1935. je bio izveden pred Sud za zaštitu države u Kraljevini Jugoslaviji i osuđen na šest mjeseci zatvora. Ubrzo poslije izlaska iz zatvora, krajem godine, primljen je u Komunističku partiju, a kratko vrijeme poslije toga postao je Član Mjesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb. Oko SKOJ-a se tada okupljalo mnogo mladih.

image
Devastirana bista Jože Vlahovića
Darko Tomaš/Cropix

"Nedugo poslije proglašenja NDH, dobiva poziv za vojsku, i on se, po direktivi Partije, odaziva. Bio je raspoređen za pisara u stožeru topničke vojarne. Odmah poslije dolaska, Joža Vlahović počinje okupljati antifašistički orijentirane domobrane, a također je nabavljao oružje za akcije ilegalaca. Poslije kratkog vremena, Joža Vlahović je dezertirao iz domobrana, i nastavio ilegalni rad", stoji u tom članku.

image
Devastirana bista Jože Vlahovića
Darko Tomaš/Cropix

Nakon niza akcija koje je organizirao u Zagrebu, 22. kolovoza 1941. godine uhvatili su ga agenti i ustaška policija, koja ga je dugo tražila. Ustaše su, kako piše, znali da imaju jednog od rukovodioca SKOJ-a i KPH, pa su pristupili preslušavanju i mučenju, te su ga, u rujnu 1941. godine, strijeljali.

Kuća u kojoj je živio u Tratinskoj ulici srušena je prije nekoliko godina.

image
Devastirana bista Jože Vlahovića
Darko Tomaš/Cropix

Njegova bista na Trešnjevci stoji išarana već danima. Zašto nije na obnovi ili kada je u planu njeno čišćenje, u Gradu Zagrebu nam nisu odgovorili. Za dio postupanja nadležan je Gradski ured za izgradnju grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:28