ZBIRKA POEZIJE

Vakula skupio prognoze u stihovima: ‘Ugljika su puni dimnjaci, i sve manji su ledenjaci‘

Zbirka je ponajprije posvećena, kako je objasnio, svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. do ljeta 2021
 Tomislav Kristo/Cropix

"Ugljika su puni dimnjaci/ I sve manji su ledenjaci/ Ekstrem za ekstremom samo se niže/ Je li to kraj planeta Zemlje sve bliže?!

Ovako glase neki od stihova našeg najpoznatijeg meteorologa Zorana Vakule koje je zapisao u svoju zbirku poezije "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze". U njoj se nalazi više od 500 tekstova u stihu i rimi, a predstavljena je u Pitomači u Interpretacijskom centru kuća Petra Preradovića.

Vakula u pjesmama, od kojih nam je neke ustupio ovako piše: "Smog onečišćuje obzore/ i česte su kisele kiše/ i uz razne respiratore/ sve teže i teže se diše..."

Zbirka je ponajprije posvećena, kako je objasnio, svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. te klimatskim promjenama i biometeorologiji. Budući da je većina rima nastala u razdoblju pandemije korona virusa, koja je u Hrvatskoj počela u prvim mjesecima 2020. godine, i nakon velikog zagrebačkog potresa u ožujku iste godine, dio je stihova su nekrolozi, oproštaj i spomen na neke od poznatih ljudi koji su nas napustili prošlih mjeseci.

Evo još nekih ustupljenih stihova: "Temperatura zraka gotovo se iz godine u godinu diže/ zbog meteorekorda vrijeme je često razgovorima siže/ Očito nam se klima sve više klima/ valja se prilagoditi ekstremima..."

Zbirka sadrži i rimovane najave zanimljivih sportskih događaja i neke još uvijek aktualne kulturne, a u njoj se možemo prisjetiti i na blagdane i praznike u Hrvatskoj te neke međunarodne i svjetske dane.

Zbirka je zamišljena svojevrsna promocija HRT-a, koji se na 125 stranica gusto pisanih rima spominje čak 55 puta, i još dodatno Teletekst, Internet i HRT METEO aplikaciju, te TV kalendar, Andromedu, Zvijezde pjevaju, Pozitivno, Doba Uskoka, Crno bijeli svijet, Potjeru, Digitalnu noć muzeja, Vijesti iz kulture…

Stroga, osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije, posebice vremenske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi, objasnio je.

IZVADCI IZ PJESAMA ZORANA VAKULE

Svijet je već ionako
od savršenstva daleko.
Dapače il' štoviše,
loše mu se piše.

Ugljika su puni dimnjaci,
I sve manji su ledenjaci.

Smog onečišćuje obzore,
i česte su kisele kiše,
i uz razne respiratore
sve teže i teže se diše.

Priroda nam poruku šalje:
ovako se ne može dalje!

Ekstrem za ekstremom samo se niže.
Je li to kraj planeta Zemlje sve bliže?!
Temperatura zraka gotovo se iz godine u godinu diže,
zbog meteorekorda vrijeme je često razgovorima siže.

Očito nam se klima sve više klima,
valja se prilagoditi ekstremima...

Evo nam prve zbirke meteorima,
što naravno – ne sviđaju se baš svima,
ali vjerojatno će barem nekima…

Kada zavlada dosada,
možda i ne samo tada,
rime mnogi imaju rada
ili će ih zavoljeti od sada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:27