MAČKE

VEĆA KONTROLA ILI OLAKŠAVANJE MASOVNOG TROVANJA? Burna rasprava u Zagrebu: 'Ideja je totalna glupost, dovest će do genocida!'

Provedbom ovog projekta, kažu u Gradu, nastoji se zaštititi životinje cijepljenjem i kastracijom
 Srđan Vrančić / CROPIX

Inicijativu Grada za postavljanjem javnih hranilišta za mačke u svakom zagrebačkom kvartu ne podržava većina udruga koje su se specijalizirale za pomoć mačkama, niti se na javni poziv namjeravaju prijaviti, a kao glavni razlog navode opasnost od masovnih trovanja životinja.

Valerija Krajcar iz udruge Sos cat kaže da je ideja o javnim hranilištima “neviđena glupost”.

- Što Grad nudi? Lokacije javnih hranilišta koje će biti poznate i dostupne trovačima?! Bandić priprema projekte bez konzultacija s ljudima koji poznaju problematiku, s onima koji su mačku vidjeli samo na slici.

Lokacije

Totalna je glupost ideja da lokacije hranilišta budu poznate jer to bi uskoro postale lokacije genocida nad mačkama. Neka Grad radi što želi, ali mi ćemo i dalje imati svoja tajna hranilišta na privatnim zemljištima i čuvati ih kao zmija noge. Drugi razlog zašto nam ne pada na pamet prijaviti se na poziv jest činjenica da nam Grad u tri godine našeg postojanja, tijekom kojih smo sterilizirali i spasili na stotine mačaka, nije dao niti kune, tako da mi volonterski i od donacija radimo posao koji bi trebao raditi Grad Zagreb - ogorčena je Valerija Krajcar.

U udruzi za pomoć mačkama Prava šapa također se ne namjeravaju prijaviti na natječaj koji će Grad za koji dan raspisati. Kažu kako su više puta pokušali otvoriti javna hranilišta, ali je sve zapelo već na razini mjesnih odbora.

Surađivati s Gradom, doznajemo, ne želi niti najdugovječnija zagrebačka udruga za zaštitu mačaka “Sos za mace” na čelu s Ružicom Pađen.

Međutim, iz udruge Sedma od devet, koja se zadnjih godina dosta bavi kastracijom uličnih mačaka, kažu da je ideja ozakonjenja hranilišta jako dobra. Već sad diljem grada postoje “ilegalna” hranilišta, koja su često meta mrzitelja mačaka, koji znaju baciti hranu, kućice ili čak nasrnuti na osobu koja hrani mačke. Kad iza svega bude stajao Grad, sigurno više neće tako lako oštećivati hranilišta.

Javni poziv

- Treba provesti kampanju i ljudima objasniti da su hranilišta dobra jer će se tako kontrolirali populacija mačaka, one će biti zdrave i uredno će se hraniti. Trebalo bi se i dogovoriti s komunalnim redarima i kvartovskim policajcima da imaju tu lokaciju na oku, tako da ljudi shvate da je riječ o nečem službenom i ozbiljnom - smatra predsjednica udruge Petra Puvača.

Grad Zagreb je, naime, donio zaključak o raspisivanju javnog poziva za podnošenje zahtjeva za postavljanje hranilišta za mačke na javnim površinama, u svim gradskim četvrtima. Naredio je to gradonačelnik Milan Bandić koji je zbog toga prije dvije godine donio novi pravilnik, u kojem piše da sve mačje kućice moraju biti jednake, izrađene od drveta, dimenzija 60 x 60 x 40 centimetara, s krovištem od nepromočivog materijala i s mogućnošću otvaranja kako bi se mogle čistiti.

Drvene kućice

Hranilišta za mačke, odnosno drvene kućice, neće moći postavljati bilo tko nego isključivo udruge koje se bave zaštitom životinja. One će morati voditi brigu o higijeni i čistoći, posjedovati lovilicu za mačke, a mačke o kojima se skrbe moraju kastrirati, sterilizirati, cijepiti, očistiti od nametnika te ih označiti u skladu s pravilima veterinarske struke.

Nakon provedenog javnog poziva, gradski ured nadležan za zaštitu životinja, uz prethodno mišljenje komunalaca i vijeća gradskih četvrti, predložit će gradonačelniku lokacije na kojima će se postavljati hranilišta.

Nema opasnosti

Veterinarka Silva Rakočević kaže kako mačke teoretski mogu zaraziti ljude bjesnoćom, mikrosporozom i glistama, no da je mogućnost zaraze mala. Ako se ne dolazi u kontakt s mačkom (tako da ćemo je pomaziti ili nas ona ugrize ako je pokušamo uhvatiti) ili njenim izmetom, ne može nam se dogoditi ništa.

- Teorijski mačke mogu biti bijesne, no ja u svojoj karijeri nikad nisam imala takvu mačku. U svemu ovome najvažnije su kastracije, jer u samo sedam godina jedna mačka i njeno potomstvo na svijet mogu donijeti nevjerojatnih 40 tisuća mačića - kaže Rakočević.

Luka Oman

predsjednik Prijatelja životinja

Hranilišta za mačke uobičajena su stvar u svijetu, koja podrazumijeva da su mačke koje gravitiraju tom hranilištu kastrirane, imaju veterinarsku skrb i redovnu prehranu. Bitno je što se u tom slučaju zna u kakvom su stanju mačke i da se pazi na njih.

Dubravko Peroš,

vijeće gč Podsused-Vrapče

Podržavam tu ideju, a najbolje bi bilo da hranilište bude pokraj Parka Lujze Janović Wagner. Tamo je park za pse, neki sportski objekti, i mislim da je to najbolja lokacija, dovoljno udaljena od stambenih objekata.

Ivan Butorac

Vijeće gč Trešnjevka sjever

Još nisam dobio nikakav službeni dopis od Grada, pa tako nisam ni razmišljao koja bi lokacija za hranilište bila najbolja. U svakom slučaju, ideja je jako dobra, jer će se velika populacija mačaka napokon kontrolirati.

Petra Puvača,

Udruga Sedma od devet

Treba provesti kampanju i objasniti da su hranilišta dobra jer će se tako kontrolirali mačke, one će biti zdrave i uredno će se hraniti. Komunalni redari i kvartovski policajci trebali bi imati tu lokaciju na oku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:16