SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Četiri namirnice s kojih možete odstraniti plijesan i pojesti ih i četiri koje biste trebali odmah baciti

Je li plijesan na hrani opasna?

S obzirom na priličnu zbrku oko toga smije li se pljesniva hrana jesti ili ne, stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson u razgovoru za Insider objasnila da je, ovisno o vrsti hrane, ponekad može biti posve u redu odstraniti plijesan i pojesti ostatak namirnice.


Namirnice koje možete jesti nakon što uklonite plijesan

- S obzirom na divljanje cijena hrane u cijeloj Europi, mnogo će ljudi u današnje vrijeme odstraniti plijesan i ipak konzumirati namirnicu - kaže Anderson dodajući da bi ona, kad bi uklanjala plijesan s bilo čega, obavezno odrezala oko 2,5 cm proizvoda. Objašnjava da je u redu odrezati pljesnivi dio kad je riječ o tvrdom voću i povrću, ali pritom treba paziti da se nožem ne dodirne plijesan kako ne bi došlo do unakrsne kontaminacije, odnosno prijenosa plijesni na drugi dio namirnice ili drugu namirnicu. Dodaje i da plijesan možete odstraniti i s tvrdog sira ili tvrdih suhomesnatih proizvoda, poput tvrdih salama i kobasica.

Anderson tvrdi da je i posve u redu pokupiti plijesan s površine pekmeza ili džema i pojesti ostatak dodajući da pekmez sadrži mnogo šećera koji služi kao konzervans. Naravno, jasno joj je da mnogi ipak ne bi željeli jesti takav pekmez, no važno je znati da je to sigurno za konzumaciju, a sve dalje ovisi o osobnim sklonostima i preferencijama.


Namirnice koje ne biste trebali konzumirati ako imaju plijesan

Kad je riječ o namirnicama koje treba izbjegavati, Anderson kaže da ne bi jela hranu kao što je jogurt, vrhnje ili meki sir ako na njima ima plijesni. Naime, čak i ako je odstranite, ispod ima dovoljno vlažne podloge u kojoj plijesan i dalje može bujati. Što se tiče umaka za tjesteninu, Anderson upozorava da ni u kom slučaju ne treba iz njih žlicom uklanjati vidljivu plijesan. Čak i ako ne vidite više ni trunku plijesni nakon što ste sve pokupili žlicom, to ne znači da je ta hrana jestiva. Nije stvar samo u gadljivosti jer neke plijesni proizvode toksične tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju pa je, stoga, bolje biti oprezan. Naposljetku je priznala da je jednom prilikom odrezala plijesan s posljednje kriške kruha kad je očajnički htjela pojesti tost.

- No, kad sam naumila zagristi, miris je bio toliko odvratan da sam odustala - kaže te dodaje da općenito nije preporučljivo jesti kruh na kojem je bilo vidljive plijesni, čak ni nakon što taj dio odrežete.


Kako izbjeći stvaranje plijesni

• Voće i povrće čuvajte u zasebnim plastičnim vrećicama u ladicama hladnjaka

• Kuhana hrana neka bude poklopljena kako ne bi došla u kontakt sa sporama gljivica u zraku ili pokrivena folijom

• Što češće čistite hladnjak i posudu u kojoj držite kruh

Linker
25. travanj 2024 15:38