Zanimljivo

Hrana koja nikako ne ide uz ribu te može izazvati neugodne nuspojave

Pojedine namirnice u kombinaciji s ribom mogu izazvati probavne smetnje, nadutost i bolove u trbuhu

Riba je nedvojbeno najzdraviji oblik nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje pomažu u jačanju cjelokupnog zdravlja i imuniteta. Važno je ipak napomenuti da dobrobiti konzumiranja ribe mogu varirati ovisno o vrsti ribe koja se konzumira i načinu na koji je pripremljena. Stoga je također važno uzeti u obzir čimbenike kao što su sadržaj žive i održivost pri odabiru vrste ribe. Uz neoborive dobrobiti jedenja ribe za opće zdravlje, njezino kombiniranje s određenim namirnicama može djelovati nepovoljno i izazvati probavne smetnje. Izdvajamo šest uobičajenih namirnica koje ni na koji načini ne biste trebali jesti s ribom. Pojedini će vas možda iznenaditi.

Mliječni proizvodi

Konzumiranje mlijeka, skute ili drugih mliječnih proizvoda s ribom može izazvati probavne smetnje, nadutost, bolove u trbuhu, pa čak i dovesti do kožnih infekcija i alergija. Kombinacija ovih namirnica može poremetiti probavni tok zbog visokog sadržaja proteina i spojeva koji mogu utjecati na probavu.

Prerađena i pržena hrana

Kombiniranje ribe s ultra prerađenom ili prženom hranom moglo bi umanjiti zdravstvene prednosti ribe. Naime, visoke razine zasićenih i trans masnoća u prženoj hrani mogu biti štetne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Hrana bogata škrobom

Izbjegavajte kombiniranje ribe s teškim škrobnim jelima, poput tjestenine. To može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i ugljikohidrata i može učiniti probavni sustav tromijim.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može nadjačati delikatan okus ribe. Osim toga, kombiniranje jako začinjene hrane s ribom nekima može uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu i nadutost.

Grah i mahunarke

Grah, mahunarke i riba bogati su proteinima zbog čega, ako se konzumiraju zajedno, mogu uzrokovati plinove i nadutost.

Linker
20. travanj 2024 01:57