Jeste li ikad posolili lubenicu?

 SHUTTERSTOCK
Kako je to moguće?

Zašto su svi odjednom počeli soliti lubenicu? Najbolje da sami probate, zahvalit ćete nam poslije

Kupili ste lubenicu i ona baš nema sladak okus? Postoji rješenje

Sol je začin bez kojeg gotovo ne možemo zamisliti pripremu jela, ali i nekih pića. Ako želite poboljšati okus kave, dodajte sol. Jednostavan trik koji će poboljšati jaje na oko? Sol. No, imamo jedno zanimljivu tajnu metodu za vas. Sol može poboljšati okus lubenice.

Ako ste ikada poželjeli pojesti komad sočne lubenice, a zagrizli se gorku, imamo rješenje za vas. Dodajte prstohvat soli.


Kako sol može poboljšati okus lubenice?

Iako već ima dovoljno čudnih kombinacija hrane, sol i lubenicu trebate dodati na taj popis. Naime, ako želite slađi okus lubenice, nemojte dodati šećer nego sol. Zašto? Opće je poznato da sol umanjuje gorčinu.

Programerka za hranu Barb Stuckey ima prilično dobru teoriju o tome zašto ovo funkcionira.

- Lubenica ima tri vrste okusa. Slatko, kiselo i gorko, a svi se nalaze u njezinom mesu - rekla je Barb za HuffPost.

Dodaje kako gorčina može potisnuti slatki okus lubenice zbog čega kada jednom pospete sol na lubenicu, ona djeluje tako da potiskuje gorčinu.

Iako bi sol trebala učiniti lubenicu ukusnijom, možda se neće svidjeti svima. Naravno, i korisnici Reddita su dali svoj komentar na tu temu. Neki se slažu da poboljšava okus, a neki smatraju da je to uništavanje lubenice.

Ako još niste probali, zgrabite svoju omiljenu sol, bilo da je kuhinjska, košer ili himalajska probajte i vidite.

Uravnoteženje gorčine nije jedini način na koji sol poboljšava okus lubenice. Poznato je da sol stimulira žlijezde slinovnice, zbog čega sve što dotaknete jezikom ima sočniji okus, posebno tijekom ljetnih vrućina. Kako nas vlaga pogađa, naša se tijela znoje i opada razina natrija. Jeste li ikada primijetili da što se više znojite, vaše tijelo više žudi za soli? Tako vam tijelo poručuje da provjerite razinu elektrolita. Zalogaj blago posoljene, sočne lubenice pomaže vašem tijelu da unesete hranjive tvari, uživate u okusu i budete hidrirani.


Može li sol poboljšati okus i drugog voća?

Nije lubenica jedino voće koje možete posoliti za bolji okus. Isto možete učiniti i s jabukama. Sol ne samo da će im poboljšati okus, već će spriječiti truljenje. Grejp je još jedno voće na kojem možete isprobati ovaj trik. Svima nam je poznat gorak okus grejpa, ali i u njemu se krije sladak okus, a sol vam može pomoći da ga otkrijete.

Isto tako, nemojte posoliti bobičasto voće ili banane jer ćete im samo pogoršati okus. Ovaj trik jednostavno ne funkcionira na njima.

Linker
24. travanj 2024 16:38