FOTOGRAFIJE: ELDER ORDONEZ/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA ELDER ORDONEZ/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
popularno i kod nas

Bivši model tvrdi da ju je CoolSculpting unakazio. Evo što o ovom hit zahvatu kaže estetski kirurg Siniša Glumičić

Iako je teško reći što je pošlo po zlu u slučaju Linde Evangeliste, koja se podvrgla sedam zahvata Zeltiq CoolSculptinga između kolovoza 2015. i veljače 2016. godine, dr. Glumičić kaže da može biti više razloga

Danas sam napravila veliki korak prema ispravljanju pogreške koju sam pretrpjela i čuvala za sebe više od pet godina. Za sve moje pratitelje koji su se pitali zašto nisam radila dok su karijere mojih vršnjakinja napredovale, razlog je taj što sam trajno unakažena Zeltiq CoolSculpting metodom čiji su rezultati suprotni od onoga što mi je bilo obećano. Povećale su se, a ne smanjile masne stanice i ostavile trajnu deformaciju, čak i nakon dvije bolne, neuspješne operativne korekcije. Postala sam, kako su mediji opisali, 'neprepoznatljiva', objavila je u srijedu na svom Instagram profilu bivša slavna manekenka Linda Evangelista (56), jedna je od najuspješnijih i najutjecajnijih modela svih vremena.

Njezino je priznanje odjeknulo svijetom, a nije izostala podrška bivših kolegica supermodela Naomi Campbell, Helene Christensen, Tatjane Patitz i Cindy Crawford, potaknuta iskrenom i emotivnom objavom, koja je pokazala koliko je Lindi Evangelisti neuspjela estetska operacija ostavila duboke, fizičke i emotivne rane.

image
FOTOGRAFIJE: KEN TOWNER/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

- Razvila sam paradoksalnu hiperplaziju masnog tkiva (Paradoxical Adipose Hyperplasia, PAH), što je bio jedan od rizika kojih nisam bila svjesna prije nego što sam se podvrgnula estetskom zahvatu. PAH me nije koštao samo sredstava za život, već me gurnuo u krug duboke depresije, duboke tuge i najdubljeg samoprijezira - otvoreno je napisala manekenka i najavila da “”kreće naprijed, iako je već umorna od ovakvog života”. Dan poslije mediji su objavili i sadržaj tužbe protiv Zeltiq Aesthetics, kojom slavni supermodel devedesetih, potražuje 50 milijuna dolara odštete. Zeltiq se još nije oglasio u javnosti.

- Ovom tužbom krećem naprijed da se oslobodim srama i izlazim u javnost sa svojom pričom. Umorna sam od ovakvog života. Htjela bih izaći kroz vrata uzdignute glave, unatoč tome što više ne ličim na sebe - napisala je na Instagramu o svom bolnom iskustvu.

image
FOTOGRAFIJE: TALESNICK/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK TALESNICK/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK


Što CoolSculpting i kako je zahvat pošao po zlu

CoolSculpting je ciljano zamrzavanje (kriolipoliza) masnih stanica putem posebnog uređaja. Izuzetno je popularan i smatra se vodećim tretmanom u svijetu za neinvazivno uklanjanje masnog tkiva, odnosno priznat je kao neinvazivna i bezbolna alternativa liposukciji. Klijenti općenito budu zadovoljni nakon jednog do dva tretmana. Međutim, kao i kod svakog zahvata treba se dobro informirati.

Kod Linde Evangeliste masne stanice na mjestu gdje je tretman napravljen rastu umjesto da se smanjuju, a nije u potpunosti shvaćeno zašto se to događa. Međutim, tehnologija koja stoji iza CoolSculptinga, kriolipoliza, osmišljena je za hlađenje tkiva do točke u kojoj se masne stanice kristaliziraju, raspadaju i izlaze iz tijela kao otpad, a tretirano područje izgleda mršavije. No, u malom broju slučajeva, mast na tretiranom području se širi i stvrdnjava u neprirodno oblikovan grumen kao odgovor na ekstremnu hladnoću.

Jedan od najutjecajnijih estetskih kirurga u regiji, prim. dr. med. Siniša Glumičić, koji više od 25 godina vodi privatnu estetsku Polikliniku “Glumičić Medical Group”, kaže da ne nudi CoolSculpting, iako je prvi u Hrvatskoj počeo testirati tu metodu. No nakon što nije bilo “nikakvih rezultata na troje, četvero pacijenata”, odustao je od metode.

- Iako je zamrzavanje masnog tkiva priznata i odobrena metoda u estetskim tretmanima, učinkovitost može biti upitna, a mnoge klinike u Americi i svijetu, zapravo su odustale od te metode. A očigledno može doći i do ovakvih neželjenih ishoda. U estetskoj kirurgiji masno tkivo se ukloni van, što je učinkovitije - kaže dr. Siniša Glumičić.

Iako je teško reći što je pošlo po zlu u slučaju Linde Evangeliste, koja se podvrgla sedam zahvata Zeltiq CoolSculptinga između kolovoza 2015. i veljače 2016. godine, dr. Glumičić kaže da može biti više razloga.

- Predugo izlaganje terapiji, neadekvatna njega poslije zahvata, a moguće je i da tijelo reagira na neočekivani način. Pacijenti koji se odlučuju na zahvate, kirurške i nekirurške trebaju se dobro informirati o željenom zahvatu - kaže dr. Glumičić.


Što je Paradoksalna hiperplazija masnog tkiva

Linda Evangelista je nakon tretmana razvila paradoksalnu masnu hiperplaziju (PAH), neželjenu reakciju na CoolSculpting koja rezultira rastom stanica na tretiranom području.

Kako stoji u tužbi koju je protiv podnijela Evangelista, namjeravala je "razbiti" masne stanice na trbuhu, bokovima, leđima, unutarnjoj strani bedara, prsima i bradi. Površine su nakon zahvata postale veće, a ne manje.

Paradoksalna masna hiperplazija u informacijama o sigurnosti zahvata (CoolSculpting.com/about-zeltiq/) navedena je kao moguća nuspojava te se preporučuje "kirurška intervencija, poput liposukcije, radi korekcije". U međuvremenu, razvija se i sam postupak. Novije (neinvazivne) tehnologije koriste radiovalnu i ultrazvučnu energiju koja pojačanim kontrakcijama topi mast.

PAH se smatra se rijetkom komplikacijom koja se javlja u jedne od nekoliko tisuća osoba koje su se podvrgle CoolSculptingu.

Međutim, postoje i stručni radovi koji naglašavaju da je paradoksalna hiperplazija masnog tkiva, odnosno otvrdnulo područje povećane lokalizirane masti koja se razvija nakon kriolipolize, češće nego što se prije mislilo.

Na temelju podataka proizvođača opreme za kriolipolizu, procijenjeno je da se PAH javlja u 1 od svakih 4.000 ciklusa liječenja (incidencija je 0,025 posto), objavljeno je u službenom medicinskom časospisu Plastic and Reconstructive Surgery, Američkog društva plastičnih kirurga. Liječnici Kelly i Rodríguez-Feliz s kolegama razmjenjuju svoje iskustvo u liječenju 15 pacijenata s PAH-om, a kod njih šest PAH predstavlja mnogo veću učestalost: 0,72 posto, odnosno otprilike 1 od svakih 138 tretmana kriolipolize.

Dobra vijest je, navode, da se PAH u svim slučajevima uspješno liječio. Većini pacijenata bila je potrebna samo liposukcija; jedan je pacijent imao liposukciju u kombinaciji s abdominoplastikom ("uvlačenje trbuha").

Nažalost, Lindi Evangelisti nisu pomogla dva tretmana oporavka. Dr. Siniša Glumičić kaže da se dobrom informiranošću i edukacijom o svim aspektima prije samog zahvata mogu smanjiti, ili čak izbjeći, neželjeni događaji i komplikacije.

- Jedan od mojih savjeta, koji i ja primjenjujem u svojoj praksi, je da uvijek tražite od liječnika da pokaže fotografije svojih pacijenata prije i poslije, odnosno svoje rezultate, a ne tvorničke slike koje dolaze uz pojedine uređaje. Po mogućnosti dobro je dobiti i kontakt bivšeg pacijenta koji je taj zahvat prošao pa ga možete i pitati o njegovim iskustvima. Ako vam liječnik ne može pokazati fotografije i dati kontakt pacijenata, upitno je ima li on uopće zadovoljih klijenata - savjetuje dr. Glumičić.

Linker
12. svibanj 2024 17:21