FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
DA SE ČOVJEK ZAMISLI

Poznati terapeuti su složni: Sve traumatizirajuće u našim životima kreće od jedne jako bitne faze

Važnost obitelji vidi se, na žalost i u slučajevima u kojima djeca trpe nasilje i zlostavljanje roditelja


Dok ne riješimo rane razvojne traume, mi ne možemo razumjeti stalne, ponavljajuće obrasce u vlastitim životima koji nas koče ili unesrećuju.

Zato je važna obitelj. Jer sve lijepo, ali i sve traumatizirajuće u našim životima kreće od te prve faze odnosa majke i djeteta, i nešto kasnijeg odnosa s ocem. O evolucijskom značaju obitelji, psiholog Igor Mikloušić i psihijatar i psihoterapeut Hrvoje Handl razgovarali su u emisiji Bez brige s Dijanom na gloria.hr.

Poznajući dobro važnost i privrženost odnosa majke i djeteta, Hrvoje je čak izrazio žaljenje što ne može roditi dijete, biti majka pa se opet vratiti u tijelo muškarca. Obitelj je za razvoj djeteta presudna. I pod obitelj se ne podrazumijevaju samo majka i otac. I dovoljna skrbna i prisutna majka je sasvim dobar oslonac za zdravo odrastanje.


Svjesno roditeljstvo

Važnost obitelji vidi se, na žalost i u slučajevima u kojima djeca trpe nasilje i zlostavljanje roditelja. Takva djeca radije sebe smatraju i doživljavaju kao krivce, nego da detroniziraju roditelje zlostavljače. Toliko im je važna prisutnost roditelja, da ne mogu pojmiti da ga nema ili da ga netko drugi zamijeni. Vrlo često, takva djeca, zlostavljanje prepoznaju kao ljubav, pa i sami postaju zlostavljači. Separacija ili odvajanje od roditelja zlostavljača ide jako teško i sporo, i posebno je izazovna za terapeuta, kao i za dijete koje prolazi taj proces.

Svjesno roditeljstvo vrlo je zahtjevno, pa često čujemo kako u obitelji postoji troje djece, sva su jednako odgajana, a svaki je na svoju „ruku“, drugačiji, poseban. Baš u tome roditelji griješe. Svako je dijete osoba za sebe i zahtjeva da mu se drugačije pristupi u odgoju.

VIŠE O ULOGAMA MAJKI I OČEVA U PRVIM GODINAMA ŽIVOTA POGLEDAJTE NA PORTALU GLORIA.HR

Linker
18. svibanj 2024 21:33