Je li ravnoteža odgovor?

 SHUTTERSTOCK
Koji je recept

Je li potraga za srećom ustvari potraga za ravnotežom?

I onda sam se upitala to pitanje – je li potraga za srećom u svakodnevnom životu ustvari potraga za ravnotežom svih aspekata koji su nam bitni? I događa li se unutarnji osjećaj nezadovoljstva zapravo u situacijama i periodima u kojima izađemo izvan ravnoteže, kad vaga previše odvuče samo u jednu stranu

Ponekad mi, tako odjednom, padnu na pamet neke misli koje učine da na poznate pojmove počnem gledati drugačije. I to mi je uvijek zanimljivo.

Tako je bilo i tijekom proteklog produženog vikenda koji sam provela izvan Zagreba. Vikend je trajao od petka do nedjelje navečer, a u tom vremenu smo suprug i ja zajedno pospremali kuću koja je ostala iza njegovih roditelja pa smo se družili sa sinom, snahom i unučicom, kao i s nekoliko prijatelja koje dugo nismo vidjeli. Imali smo i vremena samo za nas dvoje, a ja sam pronašla i vrijeme da sama čitam te odem na masažu, ali i sjednem za laptop i malo radim. Bilo je tu i kupanja, sunčanja, opuštanja i skupljanja kamenčića na plaži. Vikend ispunjen svim komponentama koje su mi važne, nakon kojeg sam se osjećala baš sretno i zadovoljno.

I onda sam se upitala to pitanje – je li potraga za srećom u svakodnevnom životu ustvari potraga za ravnotežom svih aspekata koji su nam bitni? I događa li se unutarnji osjećaj nezadovoljstva zapravo u situacijama i periodima u kojima izađemo izvan ravnoteže, kad vaga previše odvuče samo u jednu stranu?

To izlaženje iz ravnoteže može vam se dogoditi i samo tijekom jednog dana ili pak tjedna, ali i mjeseca ili godine. Primjerice, ako ste cijeli dan samo sjedili u svojem uredu za kompjuterom i radili, bez da ste se protegnuli, prošetali na zraku ili se vidjeli s nekim, na kraju dana ćete osjećati umor i nezadovoljstvo, bez obzira na to što si čestitate na puno obavljenog posla.

Ako pak otiđete na odmor na kojem ste danima okruženi mnoštvom rodbine, bez obzira na to što se volite s njima družiti, nezadovoljena potreba za mirom i vlastitim vremenom, također će vam nakon nekoliko dana donijeti osjećaj nezadovoljstva. A kad biste si kojim slučajem odlučili uzeti mjesec dana da samo i isključivo odmarate i ne radite baš ništa, nakon određenog vremena počeli biste se osjećati beskorisno.

U svima nama postoje slične ljudske potrebe – da radimo nešto smisleno i korisno, da učimo i napredujemo, da se družimo, da se igramo i zabavljamo, da razmjenjujemo ljubav s dragim ljudima, da se odmaramo, budemo tjelesno aktivni, da otkrivamo nove stvari, predjele i osobe, da budemo u kontaktu s prirodom, da imamo lijep i ugodan dom, da pomažemo jedni drugima, da budemo kreativni. Ako uspijete svoj život učiniti takvim da su sve te potrebe u njemu skladno raspoređene i uravnotežene, vrlo je vjerojatno da ćete osjećati radost i zadovoljstvo.

No ako se nekoj (ili nekima) potrebama dulje vrijeme uopće ne uspijevate posvetiti, vašem unutarnjem krajoliku nedostajat će pojedini dijelovi i vi ćete tu prazninu osjetiti kao nervozu ili nezadovoljstvo. Pa je važno upitati se koji vam to dijelovi nedostaju, koje ste zanemarili i zapostavili, kako izgleda vaš unutarnji krajolik i čega je potrebno dodati na vagu? Kad to jasno uočite, odlučite se potruditi pronaći vrijeme i način da sami sebi pružite te dijelove koji vam nedostaju i vratite si svoj unutarnji balans.

Mogli biste se i začuditi koliko malo je ustvari potrebno da vaga opet dođe u ravnotežu. A za to malo vam treba samo nešto više odlučnosti i ljubavi prema sebi.

Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 09:04