Kako prepoznati nisku razinu estrogena?

 SHUTTERSTOCK
Neobično stanje

Promjene raspoloženja, glavobolje, valunzi, umor... Možda imate nisku razinu ovog hormona

Loše raspoloženje i niža razina energije mogu biti znakovi ozbiljne hormonalne neravnoteže

Niske razine estrogena mogu spriječiti normalan rast i funkcioniranje. Naime, ovaj hormon je odgovoran za mnoge funkcije u tijelu. Kad žena uđe u pubertet, estrogen igra važnu ulogu u razvoju njezine seksualnosti. Regulira rast sluznice maternice tijekom trudnoće i menstruacije, a održava metabolizam kolesterola i zdravlje kostiju. Stoga je nizak estrogen razlog za zabrinutost.


Što je nizak estrogen?

Ovaj hormon se proizvodi u jajnicima, a sve što utječe na jajnike uzrokuje manje razine estrogena. Nekoliko čimbenika može smanjiti razinu ovog hormona:

  • Pretjerano vježbanje
  • Kronična bolest bubrega
  • Turnerov sindrom (poremećaj kod kojeg se žena rađa samo s jednim X kromosomom)
  • Hipofiza koja slabo funkcionira
  • Anoreksija ili drugi poremećaji prehrane
  • Prerano zatajenje jajnika ili bilo koji drugi autoimuni poremećaj
  • Podvezivanje jajovoda može nenamjerno smanjiti dotok krvi u jajnike i smanjiti razinu estrogena
  • Nedostatak magnezija
  • Kontracepcijske pilule potiskuju i estrogen i progesteron
  • Hipotireoza
  • Adrenalni umor
  • Prekomjerni rast kvasca s toksinima koji blokiraju mjesta hormonskih receptora


Kako netko može znati da mu pada razina estrogena?

Djevojčice koje još nisu ušle u pubertet ili žene koje se približavaju menopauzi imaju veći rizik od niskog estrogena. Međutim, to se stanje može javiti svim ženama, bez obzira na dob. Neki od uobičajenih simptoma ovog problema uključuju:

  • Valunge
  • Promjene raspoloženja
  • Depresiju
  • Glavobolje ili migrene
  • Umor
  • Probleme s koncentracijom i fokusom
  • Neredovite mjesečnice ili čak izostanak
  • Infekcije mokraćnog sustava
  • Bolan seks (zbog nedostatka vaginalnog podmazivanja)
  • Slabe kosti ili česte prijelome

Važno je prepoznati simptome kako biste mogli riješiti ovaj problem. No, isto tako je važno pronaći rješenje.

Kako povećati razinu estrogena?

Posjetite liječnika

Ako posumnjate na nisku razinu estrogena, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka. Postoje razni testovi koji mogu odrediti razinu hormona. Ako zaista saznate da nešto nije u redu, možete isprobati terapiju estrogenom nakon savjetovanja s liječnikom. Terapije mogu uključivati pilule, topikalne gelove ili flastere za kožu i mogu biti sintetski ili bioidentični hormoni. Međutim, postoje mnoge mogućnosti koje treba istražiti prije nego što pribjegnete hormonskoj nadomjesci.


Prestanite pušiti

Žao nam je ako ste teški ovisnik, ali ova navika jedna je od najgorih koje možete imati. Pušenje može imati štetne učinke na endokrini sustav, a to može ograničiti sposobnost vašeg tijela da proizvodi estrogen.


Promijenite prehranu

Da bi vaš endokrini sustav funkcionirao, potrebno mu je zdravo tijelo. Okrenite se uravnoteženoj prehrani i pazite da vaša hrana nije GMO. Pokušajte konzumirati hranu koja sadrži fitoestrogene, a to su tvari koje oponašaju učinke estrogena. Znamo da ih proizvodi od soje sadrže. Druge namirnice koje sadrže fitoestrogene uključuju grašak, mahune, brusnice, marelice, suhe šljive, brokulu, cvjetaču, sjemenke lana, sirove sjemenke bundeve, klice crvene djeteline i cjelovite žitarice.

Također, smanjite unos šećera jer on može dovesti do hormonalne neravnoteže u tijelu. Isto tako, doprinosi prekomjernom rastu kvasca, a toksini kvasca mogu blokirati mjesta hormonskih receptora.

Dodavanje hrane bogate magnezijem u vašu prehranu ili dodataka magnezija može pomoći u poticanju proizvodnje estrogena te može umanjiti mnoge simptome niskog estrogena. Također možete konzumirati voće s niskim glikemijskim indeksom, složene ugljikohidrate, kvalitetne bjelančevine i masti te prirodne biljke kako biste smanjili upalu u tijelu i pripremili stanice za različite hormone.


Pokušajte se udebljati

Ako ste mršavi, ova metoda bi vam mogla pomoći. Nedovoljna težina može spriječiti sposobnost vašeg tijela da proizvodi estrogen, a povratak na zdravu tjelesnu težinu može pomoći u tome. Naime, za proizvodnju hormona potrebna vam je tjelesna mast.

Konzumirajte biljne čajeve

Nekoliko vrsta čajeva može povećati razinu estrogena, a oni uključuju crvenu djetelinu, lucernu, hmelj, sladić, majčinu dušicu, verbenu i palmu. Možete jednostavno potopiti biljke u vruću vodu na pet minuta i zatim popiti čaj. No, kao i s prstastom konopljikom, nemojte pretjerivati. Najbolji način da otkrijete stimulirate li previše estrogena su bolne grudi.

Isto tako, nemojte zaboraviti ni na crni i zeleni čaj koji sadrže fitoestrogene.


Pijte kavu

Odlična vijest za sve kavopije! Međutim, nemojte piti više 400 mg kofeina dnevno. Istraživanja su pokazala da žene koje uzimaju više od 200 mg kofeina dnevno imaju višu razinu estrogena od žena koje to ne čine.

Ali svakako koristite organsku kavu. Većina kave je prskana zbog čega vas ispijanje organske kave može držati podalje od pesticida i drugih štetnih gnojiva.


Vježbajte

Naveli smo da intenzivno vježbanje može smanjiti razinu estrogena, ali umjerena tjelovježba je zdrava. Ovo su neki od načina na koje možete povećati razinu ovog važnog hormona u svom tijelu. Ali pazite da razine nisu previsoke jer bi to moglo dovesti do drugog niza problema.

Povećajte unos tekućine

Odaberite vodu, sok od zelenog lisnatog povrća poput celera, špinata, kelja i zelene salate, zelenog čaja i kokosove vode kako biste izbacili toksine iz tijela. Takvi napitci ublažavaju oksidativni stres i pospješuju proizvodnju hormona u tijelu.

Linker
14. travanj 2024 19:00