Getty Images/iStockphoto
#ostajemdoma

Biti kod kuće ne mora značiti dosadu: Napravili smo popis zabavnih aktivnosti za vas i vaše klince

Osim društvenih igara, čitanja i pospremanja, na raspolaganju imate hrpu zanimljivih tečajeva, edukativnih sadržaja i drugih načina kako si možete upotpuniti vrijeme.

Pandemija koronavirusa apsolutno nas sve pogađa i prije svega moramo misliti kako da zaštitimo sebe i ljude oko sebe. Ako si možete dopustiti luksuz rada od kuće, definitivno ste među sretnicima jer mnogi neki nemaju tu mogućnost.

Ali što kada ste obavili sav posao? Ostanak doma ne mora značiti da ćete ostatak dana vrtjeti palčevima od dosade jer postoji zaista mnogo toga čime biste se mogli baviti. Kako bismo vam olakšali i dali malo inspiracije, napravili smo popis aktivnosti kojima se možete zabaviti dok čekate da se cijela situacija s koronom smiri.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma!

Facebook

Instagram

Twitter

Napravite generalku u ormaru

Ako već tjednima odgađate proljetno čišćenje ormara, sad je pravo vrijeme da se primite posla jer ste ionako doma. Svu odjeću koju niste nosili mjesecima stavite u vreće i poklonite nekome kome je potrebna te oslobodite ormar debele zimske odjeće koja će pričekati sljedeću hladnu sezonu. Možda vam na sam spomen ove aktivnosti pada mrak na oči, ali garantirano ćete se osjećati bolje kada vidite koliko mjesta imate u ormaru.

Budite kreativni

Ako imate djecu, osmislite "kazalište u kući". S vašim mališanima naučite zanimljive replike iz crtića, filmova ili knjiga te ostatku obitelji priredite cjelodnevnu zabavu. Ako vam to mogućnosti dopuštaju, pozovite prijatelje i njihovu djecu i svi se zajedno nasmijte i opustite.

Kako se približava Uskrs, s klincima možete napraviti mnoštvo uskršnjih dekoracija poput kaširanih jaja ili vijenaca od cvijeća i umjetnih pisanica.

Naučite kuhati novo jelo

Close-up of a beautiful woman baking muffins
Getty Images
Isprobajte različite recepte i ne odustajte čak i ako vam isprva kuhanje ili pečenje kolača ne ide od ruke.

Na YouTubeu postoji hrpa recepata za sva moguća jela koja vam padnu na pamet. Za neka od njih čak niti ne trebate otići u trgovinu jer sastojke sigurno imate u smočnici. Ovi samoizolacijski dani od vas mogu napraviti vrsnu kuharicu ili kuhara pa nećete više imati potrebu naručivati hranu. Tako ćete nešto i uštedjeti!

Organizirajte računalo i mobitel

Računalo i mobitel trebaju čistku baš poput ormara, pogotovo ako ste u posljednje vrijeme primijetili da sporije rade. 'Počistite' desktop, razvrstajte fotografije u posebne datoteke i riješite se onih dokumenata koji vam ničemu ne služe. Također, obrišite nepotrebne selfije s mobitela kako biste oslobodili memoriju za još hrpu lijepih uspomena.

Igrajte društvene igre

Three generation family playing a word game at home.
Getty Images
Društvene igre su uvijek dobar izbor za zabavu.

Čak i ako nemate Čovječe ne ljuti se, Monopoly, UNO ili druge popularne igre, još uvijek se možete zabaviti. Jednako su dobre i "Grad, država rijeka", za koju vam treba samo papir i olovka, te "Pantomima" i "Pogodi tko" u kojoj možete upotrijebiti svoju maštu. Naravno, nemojte zaboraviti ni na Jamb, Belot, Briškulu, Remi ili slične kartaške igre. I ono najvažnije, nemojte se posvađati s ukućanima!

Upišite neki tečaj

Učenje novih stvari nikada nije na odmet, a pogotovo stranog jezika ili, primjerice, kako oblikovati keramiku u udobnosti svog doma. Na platformi Duolingo možete pronaći velik izbor besplatnih tečajeva jezika, dok Sveučilište Harvard nudi pregršt besplatnih edukativnih tečajeva iz matematike, medicine, društvenih znanosti i drugih područja.

Ako vas više zanima umjetnost, stranica Domestica.org prepuna je jeftinih tečajeva slikanja, oblikovanja keramike pa čak i uređivanja fotografija. Osim toga, na pladnju vam je i cijeli YouTube prepun edukativnih i "uradi sam" videa.

Uredite vrt

Unsplash
Oplijevite vrt, uredite terasu i posadite nove biljke koje će vam uljepšati svakodnevnicu.

Iako smo u samoizolaciji, to ne znači da ne smijemo udahnuti svježi zrak i upiti malo vitamina D. Još ako imamo i vrt, možemo ga oplijeviti i tako napraviti korisnu stvar. Osim toga, malo ćemo se odmaknuti od društvenih mreža i loših vijesti s kojima nas bombardiraju te smiriti um i dušu.

Naučite (ili bar pokušajte) meditirati

Kad smo već kod smirenja uma, duše, ali i tijela, jedna od najboljih stvari koju možete napraviti za sebe jest meditacija. Ako vam ranije nije uspijevala pa ste odustali od drugog pokušaja, za njega je došlo vrijeme baš sad. Zapamtite, sve postaje lakše uz konstantnu vježbu.

Čitajte, čitajte, čitajte

Unsplash
Sada je pravo vrijeme da pročitate sve one knjige za koje niste imali vremena.

Vaša kućna bioblioteka skuplja prašinu jer nikada nemate vremena za čitanje, a ako ga i uhvatite, čitate prije spavanja i odmah zaspete? Sada zbilja nema razloga odugovlačiti s dovršavanjem romana koji ste započeli prije nekoliko mjeseci. Nema žurbe; napravite si kavu, sjednite na terasu i odvojite sat dva potpuno za sebe.

Pišite dnevnik

Retrospekcija je nekada korisna stvar, a to itekako znaju oni koji redovito pišu dnevnik, bilo klasični ili dnevnik zahvalnosti. Misli koje držite u sebi, a ne znate kako ih izložiti možete prenijeti na papir i vidjeti što će se dogoditi. Pet godina od danas bit će se lijepo prisjetiti svih pozitivnih, ali i negativnih događaja iz kojih uvijek možemo nešto naučiti.

Linker
17. travanj 2024 05:22